top of page
  • Observer

BBC interviewt Lula

Lula-RS

Dit interview, aangevraagd in mei van dit jaar, werd toegelaten in het begin van deze maand augustus. De ex-president sprak gedurende een uur met de Britse reporter Will Grant van BBC News, bestemd voor een internationaal publiek. Een deel van dat interview kan u hier bekijken (video met ondertitels in het Engels). Lula sprak, eveneens een uur lang, met Mariana Schreiber van BBC News Brasil.

In het interview antwoordt de ex-president op kritieken op zijn persoon en op zijn arbeiderspartij PT, alsmede over andere onderwerpen zoals de aanslag op Jair Bolsonaro, de waterkrachtcentrale van Belo Monte, fake news, de hoge graad van werkloosheid, Venezuela, de situatie in het Amazonegebied e.a.

In de mogelijke benoeming van Eduardo Bolsonaro (zoon van president Bolsonaro) als ambassadeur in Washington ziet hij het gevaar dat Amerikaanse bedrijven toegelaten worden tot het Amazonegebied voor exploratie. Hij vindt dat er ten tijde van zijn regeringen goed werd gezorgd voor dat gebied, onder ministers van milieu Marina Silva en Carlos Minc.

Gevraagd naar de mogelijke impact van Belo Monte op de stad Altamira, volgens de Atlas da Violência op de 2de plaats in het land wat betreft het aantal moorden, zegt Lula dat Dilma Rousseff hier niet voor verantwoordelijk is, en dat de gemeente zowel als de deelstaat (Pará) hier hun deel moeten doen.

M.b.t. de verkiezing van Bolsonaro als president, meent hij dat er een misverstand heerst, met name over het idee dat die verkozen werd omdat de kiezer de PT afwees. Lula is ervan overtuigd dat dit enkel kon gebeuren omdat hij opgesloten zat en verboden werd om deel te nemen. Verder wijt hij de overwinning van Bolsonaro ook aan het vele fake news dat verspreid werd tijdens de campagne.

De Pt is volgens hem de belangrijkste politieke partij van Latijns-Amerika, tegelijk de hoop en de verwachting van de arbeiders, zo meent hij. Voor Fernando Haddad ziet hij een rol weggelegd op nationaal vlak, niet in de partijleiding die hij toevertrouwt aan volksvertegenwoordigster Gleisi Hoffmann.

De reporter drong aan op een antwoord m.b.t. zijn eerdere uitspraak dat hij niet gelooft in de echtheid van de aanslag op Jair Bolsonaro “omdat hij geen bloed zag”. Nadat de reporter hem wees op het onthaal in de kliniek Santa Casa de Juiz de Fora, de opname en chirurgische ingrepen in hospitaal Albert Einstein (SP), gaf hij toe en zei dat het dan wel zou kloppen en dat zij (de reporter) hem overtuigde.

Lul-Livre

Over de “Lula Livre” acties en de manier waarop de PT oppositie voert (of net niet) zegt Lula dat die acties niet belemmeren dat de partij oppositie voert tegen de regering. Hij vindt dat de partij hem wil verdedigen omdat ze geloven in zijn onschuld, en omdat ze weten “dat Moro liegt, dat Dallagnol liegt, dat de rechtbank van tweede aanleg hem veroordeelde zonder het proces te lezen, dat het STJ (Superior Tribunal de Justiça) oordeelde zonder dat zij toegang hadden tot het onderzoek”. De partij voert volgens hem 24u per dag oppositie maar dat belet niet dat zij hem tegelijk verdedigen, zo vindt hij.

Hij vindt niet dat het Lava Jato proces moet geannuleerd worden en zegt dat er dingen ontdekt werden die met de waarheid stroken, maar blijft volhouden dat hij onschuldig is en onterecht werd opgesloten.

Het volledige interview leest u hier. (Portugees)

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#CarlosMinc #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #BeloMonte #JairBolsonaro #GleisiHoffmann #MarinaSilva #Lula #BBC #Altamira

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page