top of page
  • Observer

Bedrag kiesfonds goedgekeurd: de winnaars zijn…

Pimenta-Bivar

De verhoging van het verkiezingsfonds tot R$ 3,8 miljard, gisteren goedgekeurd door de commissie van begroting in het parlement, zal ervoor zorgen dat de kassen van de Braziliaanse politieke partijen goed gevuld worden, voornamelijk zij die bij de vorige verkiezingen het meeste stemmen haalden: de PT en de PSL. De linkse arbeiderspartij en de rechtse PSL waarbij Bolsonaro vorig jaar nog aangesloten was, domineerden toen de polarisatie waardoor ze nu recht hebben op 20% van het totaal van dat fonds, met name R$ 730 miljoen, te verdelen tussen hun kandidaten burgemeesters en gemeenteraadsleden, meer dan voldoende om hen een ruime voorsprong te geven op de anderen.

Het worden de eerste gemeenteraadsverkiezingen, voor het grootste deel gefinancierd met geld van de belastingbetaler. Bijdragen van gewone burgers zijn toegelaten, maar beperkt tot maximum 10% van het inkomen van de schenker van het jaar voordien. Hierdoor is het praktisch uitgesloten dat andere partijen over evenveel geld zullen beschikken als de PT en de PSL.

Verdeling onder de eerste tien partijen in orde van grootte:

Partij In miljoen R$

PT                376,9 PSL              350,4 MDB            289,5 PP                278,5 PSD              267,1 PSDB           237,5 DEM            230,3 PL                219,3 PSB              213,2 PDT             202,9

Het kiesfonds wordt gevoed door geld uit de schatkist en is bestemd voor de uitgaves van campagnes, zoals reizen, kiesmilitanten en propagandamateriaal. Hoofdrolspelers in recente schandalen, de PT en de PSL, krijgen het grootste stuk van de koek omdat zij meer volksvertegenwoordigers en senatoren in het parlement hebben, na de verkiezingen van vorig jaar. De arbeiderspartij krijgt R$ 376,9 miljoen, terwijl de ex-partij van president Bolsonaro R$ 350,4 miljoen zal incasseren, 37 keren meer dan bij de verkiezingen van 2018.

Paulo Pimenta, PT-leider in de Kamer, zegt dat zijn partij het meeste krijgt door de “stembussen”: “Het aantal stemmen dat een partij behaalt bij de verkiezingen is proportioneel; de bevolking erkende ons op deze manier als de grootste partij”. Luciano Bivar, voorzitter van de PSL, zegt dat zijn partij klaar is om al dat geld te beheren: “Wij beschikken vandaag over het meest transparante systeem wat dat betreft, daarover maak ik mij helemaal geen zorgen”, zo bevestigde hij, verwijzend naar de beschuldiging dat de partij bij de vorige verkiezingen stromannen (en vrouwen) inzette om geld via een omweg voor andere doeleinden te gebruiken.

Het voorgestelde totaalbedrag door de ‘relator’ van de begroting, volksvertegenwoordiger Domingos Neto (PSD) – goedgekeurd door de meerderheid van alle partijen – betekent een verhoging van 120% in vergelijk met de verkiezingen van vorig jaar: de partijen kregen toen samen R$ 1,7 miljoen. De verhoging moet nog goedgekeurd worden door de voltallige Kamer, op 17 december. Dertien partijen steunen het voorstel, genoeg opdat het goedgekeurd zou worden. Waren tegen: Cidadania, Novo, Rede, Podemos en PSOL.

De parlementairen die voor de verhoging zijn, argumenteren dat er voor de verkiezingen van volgend jaar, van burgemeesters en raadsleden, hogere budgetten nodig zijn om de kandidaten te steunen in de 5.568 gemeentes van het land. Domingo Neto: “Het kiesfonds is vandaag verantwoordelijk voor een parlement met meer diversiteit. Zonder dat fonds zouden er enkel mensen verkozen worden die over genoeg middelen beschikken om hun eigen campagnes te financieren”, zo reageerde hij op kritieken in de sociale media. Die kritieken worden nog opgevoerd door krantenkoppen als (vandaag in de Folha de São Paulo) “Het parlement wil geld weghalen uit de sectoren gezondheid en infrastructuur voor het kiesfonds”.

Bron

Foto's: Wilson Dias - Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Rede #Podemos #PSL #BraziliëNieuwsOnline #LucianoBivar #JairBolsonaro #Novo #DomingosNeto #PauloPimenta #PT #PSOL #FolhadeSãoPaulo #Cidadania

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page