top of page
  • Observer

Bekende Brazilianen verdeeld

Alexandre-Frota

Een flink aantal bekende Brazilianen; acteurs, zangers, zangeressen, sportlui en TV-bekendheden laten zich niet onbetuigd in de verkiezingsstrijd en kiezen openlijk partij voor de een of voor de ander. Dat kon nogmaals vastgesteld worden in het voorbij verlengde weekend waar duchtig gebruikgemaakt werd van de sociale media om berichten te ventileren, op hun beurt verder verspreid en gedeeld door hun fans, ofwel afgekeurd. De sterke polarisatie zorgt er ook voor dat andere bekenden zich gedeisd houden en geen stelling innemen, meestal op advies van hun eigen raadgevers en communicatiespecialisten.

De groei van het aantal commentaren en verklaringen verloopt evenredig met de verharding van de politieke standpunten door beide kandidaten. Het lijkt nu belangrijker dan ooit voorheen om de tegenstrever te kleineren en af te kraken i.p.v. de nadruk te leggen op de eigen voorstellen.


Chico-Buarque-Fernando-Hadd

Bekendheden als Chico Buarque, Gusttavo Lima en Pabllo Vittar, anders zelf al het voorwerp van vooroordelen, laten er geen twijfel over bestaan dat ze de kant van Fernando Haddad kiezen en worden een meme tegen Bolsonaro. De twee kandidaten maken gebruik van verklaringen in hun voordeel en stellen ze op hun eigen profiel ten toon. Bolsonaro plaatste een foto van hem, samen met actrice Regina Duarte die hem haar steun kwam betuigen. Dit leidde meteen tot een heftige polemiek met acteur José de Abreu, een Lula- en PT fan van het eerste uur. Ook Haddad toont boodschappen van bekende aanhangers.


Bolsonaro-Regina

Gusttavo-Pabllo

MMA vechter José Aldo liet herhaaldelijk weten dat hij Bolsonaro wil als president. De verklaringen zijn terug te vinden op zijn Twitter account. Presentator Carlos Massa, beter gekend onder zijn roepnaam Ratinho, verklaarde eveneens zijn steun aan de ex-kapitein. Een van de hevigste Bolsonaro-fans is de ex-porno acteur Alexandre Frota (PSL – foto boven), net verkozen als volksvertegenwoordiger. Bolsonaro grapte over hem en zei dat hij het wel leuk zou vinden om Frota te zien als minister van cultuur. Sophie Charlotte, een Duits-Braziliaanse professionele danseres, theater- en filmactrice, koos de kant van Haddad. Actrice Maria Ribeiro postte een foto van Haddad en running mate Manuela D’Ávila, en drukte haar spijt uit voor het verlies van volgers omwille van haar politieke standpunt. Volgens haar waren er dat ong. 1.000 per dag.

Caetano-Veloso

De arbeiderspartij berekende dat zij op de steun kunnen rekenen van 700 artiesten. De PSL heeft het over 300 bekende Brazilianen. Maar er zijn ook beroemdheden die zich op de vlakte houden. Een van hen is de gekende Caetano Veloso (foto) die toegaf dat hij bij de eerste kiesronde op Ciro Gomes stemde. Maar nu valt hij Bolsonaro aan op zijn eigen pagina’s en in de geschreven pers. Hij keurde openlijk de kritiek af van de rechtse filosoof Olavo de Carvalho die Bolsonaro steunt. Caetano zegt ook dat Bolsonaro het geweld stimuleert: “Indien hij verkozen wordt, zullen zijn tegenstrevers niet alleen verslagen worden, maar totaal vernietigd, zowel groepen, organisaties als individuen”.

Niet iedereen is het erover eens dat de uitingen van sympathie door bekenden veel bijbrengt voor de kandidaten. In de jaren negentig bestonden er de zogenaamde ‘showmícios’, politieke campagne op een podium met een of andere bekende artiest als een toemaatje, enkel bedoeld om zijn of haar bekendheid te linken aan die van de kandidaat. Die podia werden inmiddels vervangen door de persoonlijke pagina’s van de artiesten en niemand weet eigenlijk goed in hoeverre de steun een eigen initiatief is of niet.


Anitta

Velen onder hen doen gewoon niet mee aan het spelletje, op aanraden van hun eigen communicatie team. Zangeres Anitta werd onder druk gezet door haar fans om Bolsonaro te verwerpen, maar op aanraden van haar naaste medewerkers hield ze zich stil.

Een klein lijstje van bekende Brazilianen die openlijk uitkomen voor hun keuze:

Jair Bolsonaro

– Regina Duarte, actrice – Zezé Di Camargo, zanger – Ronaldinho Gaucho, voetballer – Thiago Gagliasso, acteur – Tati Zaqui, zangeres – Felipe Melo, voetballer – Eduardo Costa, zanger – Theo Becker, acteur – Andressa Urach, voormalig model – Gusttavo Lima, zanger – Ferrugem, zanger – Danilo Gentilli, tv-presentator, humorist – Amado Batista, zanger – José Aldo, MMA-vechter – Latino, zanger

Fernando Haddad

– Chico Buarque, zanger – Patrícia Pilar, actrice – Pabllo Vittar, zanger en drag queen – Arnaldo Antunes, zanger – Maria Ribeiro, actrice – Paulo Betti, acteur – Letícia Sabatella, actrice – Gilberto Gil, zanger – Débora Falabella, actrice – Dadá Coelho, actrice – Alessandra Negrini, actrice – Maria Casadeval, actrice – Paula Burlamarqui, actrice – Daniel de Oliveira, acteur – Drica Moraes, actrice

Foto's: Facebook - Twitter

#Ratinho #CiroGomes #AlexandreFrota #MariaRibeiro #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #ManuelaDAvila #JairBolsonaro #GusttavoLima #JosédeAbreu #DanilloGentilli #Caetanoveloso #PablloVittar #ZezédiCamargo #OlavodeCarvalho #ChicoBuarque #JoséAldo #Anitta #RonaldinhoGaúcho #GilbertoGil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page