top of page
  • Observer

Belastingparadijzen worden minder leuk


Op de vooravond van 1 mei kondigde president Lula een voorlopige maatregel (MP) aan die een reële aanpassing, boven inflatie, van het minimumloon en een nieuwe vrijstellingsregel voor inkomstenbelasting garandeert. Om de nieuwe vrijstelling te compenseren zal de regering vanaf nu de winsten belasten die gemaakt worden in belastingparadijzen.


De heffing zal berekend worden via financiële investeringen, gecontroleerde entiteiten en trusts, fondsen die het geld van derden beheren. Op basis van de tekst van de MP worden de investeringen van particulieren belast tot 22,5%, afhankelijk van de grootte van de winst. Tot R$ 6.000 per jaar wordt niet belast. Van R$ 6.000 tot R$ 50.000 winst geldt voortaan een heffing van 15%. Daarboven stijgt de heffing tot 22,5%.


Het is de bedoeling dat de regering door de invoering van deze maatregel, zo meldt O Globo, dit jaar al R$ 3,2 miljard binnenrijft, wat de impact van de nieuwe vrijstelling van inkomstenbelasting zou dekken.


De MP laat toe dat mensen die in Brazilië wonen, hun patrimonium en gelden in het buitenland bijwerken naar de marktwaarde van 31 december 2022. De belasting moet betaald worden tot 30 november 2023.


Een van de artikelen bepaalt dat vanaf 2024 de winsten van entiteiten in het buitenland van mensen die in Brazilië wonen, jaarlijks zullen worden belast wanneer het gaat om entiteiten in landen met een begunstigd of bevoorrecht belastingregime.


Heffingen op belastingparadijzen waren eerder al voorzien in een wetsvoorstel dat de toenmalige minister van Economie Paulo Guedes naar het Parlement gestuurd, met als doel om wijzigingen aan te brengen in de regels voor inkomstenbelasting. Dat deel werd echter geschrapt na enkele gesprekken tussen Guedes en parlementariërs. Hij verdedigde zelf de weglating van heffingen op winsten in fiscale paradijzen: "Ach waarom zouden we de offshores willen pakken. Het wordt enkel maar ingewikkelder. Ofwel laten we het weg, ofwel vereenvoudigen we het. Laat maar weg".


Later werd bekend dat de minister, zijn echtgenote en zijn dochter vennoten waren van een offshore op de Britse Maagdeneilanden.


InfoMoney - O Globo


Foto: L2B

21 weergaven0 opmerkingen
bottom of page