top of page
  • Observer

Bemoei je er wel mee!

Violencia-Domestica

Een bekend Braziliaans gezegde luidt “Em briga de marido e mulher, não se mete a colher”, vrij vertaald: bij een ruzie tussen een echtgenoot en zijn vrouw, bemoei je er niet mee. Gezien de veelvuldige geweldplegingen waarbij vrouwen altijd het slachtoffer zijn, gaan er de laatste jaren veel stemmen op om dat gezegde te wijzigen, zeggende: bemoei je er wel mee en geef het aan bij de politie!

Het land werd in de voorbije dagen geconfronteerd met enkele gruwelijke beelden in zwart-wit, gefilmd door bewakingscamera’s. Een koppel arriveert in de straat voor de flat waar ze wonen en nadat de wagen stopt, is duidelijk te zien hoe de man de vrouw mishandelt, nog in het voertuig. Andere beelden komen van de camera in de lift van het flatgebouw. Daarop is te zien hoe dezelfde man zijn vrouw schopt en slaat. Twintig minuten later komt hij terug met bebloede handen en met het levenloze lichaam van de vrouw. Zij viel van het balkon van de vierde verdieping. De politie verdenkt de man ervan dat hij de vrouw ombracht en van het terras gooide. Experts zullen moeten uitwijzen wat er precies gebeurde. Hieronder een stuk uit het journaal van de zender SBT uit de deelstaat Paraná, waar het drama zich afspeelde (meer bepaald in Guarapuava).

Brazilië registreerde vorig jaar 60.018 verkrachtingen, 164 per dag, en 221.238 misdaden die onder de wet Maria da Penha vallen. Dat zijn er 606 per dag. De wet werd in 2006 getekend door ex-president Lula en heeft de bescherming van de vrouw op het oog, voornamelijk m.b.t. huiselijk geweld. Meer dan 4.500 vrouwen werden vermoord in 2017; 1.133 van deze gevallen worden beschouwd als “feminicídio” (dood van een vrouw omwille van huiselijk geweld of discriminatie tegenover vrouwen) waardoor de straf van de dader met 1/3 kan verhoogd worden.

#BraziliëNieuwsOnline #Lula #MariadaPenha #Parana

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page