top of page
  • Observer

Beschuldigden moord Marielle Franco opgepakt

M-Franco-Grafi

Een grote krantenkop in O Globo maakt het nieuws bekend: “PM en ex-PM gearresteerd voor de moord op Marielle Franco“. Volgens de militaire politie van Rio de Janeiro is sergeant ‘reformado’ (met pensioen) van de MP (militaire politie) Ronnie Lessa de schutter die Marielle en haar chauffeur doodde, en ex-MP Élcio Vieira de Queiroz de bestuurder van het voertuig, gebruikt voor de aanslag.

De misdaad zal overmorgen 14 maart net een jaar geleden zijn. Ronnie Lessa (48) en Élcio Vieira de Queiroz (46) vormden het doelwit van de “Operatie Lume” *, gerealiseerd i.s.m. het openbaar ministerie van Rio de Janeiro. Volgens de procureur is Lessa de man die de schoten afvuurde op de avond van 14 maart van vorig jaar. Queiroz, afgedankt bij de militaire politie, bestuurde het voertuig, gebruikt voor de moord.

De militaire politie vraagt de intrekking van het pensioen van Lessa, alsmede zijn vergunning tot wapendracht. Lessa, die bekend staat als een koudbloedige scherpschutter, werd opgepakt in zijn woning, in hetzelfde condominium waar president Jair Bolsonaro een woning bezit, in de wijk Barra da Tijuca.

Naast de arrestaties worden er ook huiszoekingen verricht op de adressen van Lessa en Queiroz met als doel om documenten, mobiele telefoons, laptops, computers, wapens, munitie en andere objecten in beslag te nemen.

De procureur: “De aanslag werd minutieus voorbereid in de drie voorafgaande maanden van de brutale moord”.

Volgens de militaire politie is het onweerlegbaar dat Marielle geëxecuteerd werd omwille van de politieke standpunten die zij verdedigde. Volgens het openbaar ministerie betekent de moord een kaakslag aan de democratie.

Het onderzoek wees uit dat Lessa regelmatig het internet raadpleegde om te weten welke plaatsen Marielle Franco frequenteerde. Ook de volksvertegenwoordiger Marcelo Freixo (net zoals Marielle lid van de PSOL) en generaal Braga Neto, destijds bevelhebber van de federale strijdkrachten die in Rio actief waren, vormden het doelwit van de zoektochten van Lessa.

De grote vraag die velen zich zullen stellen: wie waren de opdrachtgevers?

*Operatie Lume

Deze naam werd ontleend aan een plein in het centrum van de stad, Buraco do Lume genaamd. Het was daar dat Marielle Franco samenkwam met verdedigers van mensenrechten en leden van de PSOL om een project te ontwikkelen met de naam “Lume Feminista”. Een ander motief voor de naam volgens de militaire politie, is de uitdrukking “trazer a lume” wat zoveel betekent als “aan het licht brengen”.

Bron 1Bron 2

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #BarradaTijuca #JairBolsonaro #MarielleFranco #MarceloFreixo #PSOL #OGlobo #BragaNeto

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page