top of page
  • Observer

Beslissend debat?

Debate

Een nieuw presidentieel debat, georganiseerd door het portaal Terra, de krant Estadão, radio Nova Brasil FM, SBT, het weekblad Veja en CNN Brasil vindt vanavond plaats om 18h15 lokale tijd.

Kandidaat en ex-president Lula liet gisteren weten dat hij er niet bij zal zijn wegens “onverenigbaar” met zijn agenda en “gebrek aan tijd om zich voldoende voor te bereiden”. Een ander excuus was dat hij Padre Kelmon, de nieuwe kandidaat van de PTB die Roberto Jefferson vervangt, onvoldoende kent.

Tegenstrever Jair Bolsonaro bevestigde zijn deelname. Andere aanwezigen: Ciro Gomes (PDT), Simone Tebet (MDB), Soraya Thronicke (União Brasil) en Felipe d’Ávila (Novo).

De afwezigheid van Lula zal zeker benut worden, en bekritiseerd door de andere kandidaten, vooral door zijn grootste tegenstrever, Jair Bolsonaro.

Met 47% van de voorkeurstemmen, volgens de Datafolha peiling van vorige donderdag 22 oktober, mobiliseert Lula zijn campagneploeg om te overwinnen in de eerste kiesronde. Met 33% van de intentiestemmen in dezelfde peiling zal Bolsonaro op zijn tegenstrever mikken in een poging om de definitieve uitslag uit te stellen tot de 2de ronde op 30 oktober. Dat zou hem 4 weken tijd geven om te wedden op een eventuele verbetering van de economie, een grotere impact van de pas verhoogde sociale uitkeringen door zijn regering en een groei van het anti-PT gevoel dat hem een overwinning bezorgde in 2018.

Lula zal ook een doelwit vormen van kandidaat Ciro Gomes, een ex-geallieerde met wie hij in de voorbije dagen in conflict kwam door te mikken op diens kiezers middels een poging om hen te overtuigen tot een zogenaamde “nuttige stem” die hem kan laten winnen in de 1ste ronde. Gomes haalde slechts 7% in de peiling en is van plan om de ex-president aan te pakken omdat zijn electoraat door hem “aangevallen werd”.

Dit geldt ook voor Simone Tebet wiens kiezers eveneens aangeraden werden om hun stem op een “nuttige manier” te gebruiken, t.t.z. “beter stemmen op een waarschijnlijke winnaar dan op een waarschijnlijke verliezer”.

Ook Felipe d’Ávila en Padre Kelmon zullen het hem niet makkelijk maken; beiden zijn fervente tegenstanders van de arbeiderspartij.

Bron

Illustratie: Reproductie Veja

#CiroGomes #PadreKelmon #SBT #CNNBrasil #Datafolha #JairBolsonaro #SorayaThronicke #NovaBrasilFM #Estadão #SimoneTebet #Lula #RobertoJefferson #Terra #LuizFelipeDÁvila #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page