top of page
  • Observer

Beslissende week: geweld en verwarring op komst?

LulaBolsonaro

Brazilië bevindt zich in de beslissende week van de eerste presidentiële kiesronde, met gemengde gevoelens: hoop en bezorgdheid, angst en euforie. In het kamp dat tegenover Jair Bolsonaro staat, vandaag een meerderheid vormend in de Braziliaanse maatschappij, aldus de peilingen, versterkt het gevoel dat het dispuut komende zondag meteen zal opgelost worden, met een (klinkende?) overwinning van de 76-jarige Luiz Inácio Lula da Silva.

Het groeiend optimisme gaat gepaard met een bezorgdheid: hoe zullen Bolsonaro en zijn volgelingen reageren op een eventuele nederlaag? Temidden van een campagne, gekenmerkt door een woestijn van ideeën en voorstellen, is dat wellicht de grote nieuwigheid van deze stembusslag: de zorg dat het land op weg is naar enige turbulentie omdat de huidige president zijn kansen met de dag ziet verminderen, ook in de opeenvolgende peilingen.

De spanning is voelbaar op straat, in de families, in de politieke en in de gerechtelijke wereld. Een voorzitter van een van de regionale kiestribunaals zei, in beperkte kringen, dat alle betrokkenen in het schema van de verkiezingen van volgende zondag bezorgd zijn voor een of andere verwarring waardoor de fysieke integriteit van bijzitters en kiezers in het gedrang kan komen.

Het bolsonaristische kamp blijft zijn visie voeden met het oordeel dat de electronische stembussen onbetrouwbaar zijn, en dat de verkiezing gevaar loopt op fraude. Daardoor, aldus de magistraat, zullen de aanhangers van de president niet aarzelen om de sfeer binnen de kieslokalen te verpesten. Daarom, zo vindt hij, is de grootste voorzichtigheid geboden.

Er heerst ook een groot wantrouwen betreffende de houding van de militaire politie in dit proces. Ministers en ex-ministers van het hooggerechtshof zijn van oordeel dat de rol van gouverneurs fundamenteel is om de orde en veiligheid bij de verkiezingen te behouden, ook al omdat een groot deel van het politiekorps veel sympathie heeft voor Bolsonaro.

Een van de ministers zei: “Het volstaat om de sociale media te analyseren om diverse uitspraken te vinden van Bolsonaro aanhangers die zeggen dat ze bereid zijn om de straat op te gaan om het resultaat van de verkiezingen aan te vechten, indien dat ongunstig zou zijn voor de huidige president. En dat zonder het te hebben over de verschillende incidenten van politiek geweld in het ganse land, in de voorbije weken. M.a.w. het risico bestaat echt”.

De enige die echt in staat is om deze dreiging te ontwapenen, zo oordelen politici en juristen, heet Jair Bolsonaro. Enkel de president kan, in een historisch gebaar, de gemoederen bedaren en voorstellen om de uitslag van de stembussen te aanvaarden, zonder andere toespelingen en allerlei verborgen en twijfelachtige boodschappen.

Door dit alles is het onwaarschijnlijk dat er iets zal wijzigen in de campagne van deze week. Met een president die alsmaar meer in de hoek gedreven wordt en politiek geïsoleerd, is te verwachten dat de radicalisatie nog zal stijgen, mikkend op de periode na de verkiezingen, met name tonen aan het land dat niemand het moet wagen om met hem of zijn zonen te spelen, op het risico dat zijn aanhangers met geweld gaan uitpakken.

Aan de kant van Lula bestaat de nieuwigheid erin dat er nu sprake kan zijn van een soort breder front dat nog niet alle linkse segmenten uit de politiek en uit de maatschappij bevat, maar dat wel in staat is om de arbeiderspartij uit de put te halen waarin ze verzeilden na het mensalão en petrolão schandaal, beschimpt door sociale bewegingen en andere linkse groepen, en verwijderd van de middenklasse in de grote steden.

Lula heeft zelfs kansen om een absolute meerderheid te halen in de eerste kiesronde, iets waar hij zelfs niet in slaagde in 2006 tegen Geraldo Alckmin, toen nog bij de PSDB, en vandaag zijn kandidaat vicepresident en trouwe kameraad. Dat gaat zover dat bepaalde delen van de campagne ploeg al in een soort euforie verkeren.

Indien hij erin slaagt om zondag te overwinnen, dan begint hij op 1 januari aan een nieuw mandaat waarvan iedereen verwacht dat het niet makkelijk zal zijn, gezien de huidige conjunctuur. Anderzijds zal niemand zijn populariteit en politieke kennis, nodig om het land terug op de sporen te zetten, het imago in het buitenland te recupereren en kromgetrokken waardes – geïmplodeerd door het bolsonarisme – te herstellen, ontkennen. Wellicht moet de hoop hierin gezocht worden.

Bron: UOL Newsletter

Foto's: Twitter

#GeraldoAlckmin #Verkiezingen2022 #JairBolsonaro #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page