top of page
  • Observer

Besmetting door bier?

Belohorizontina

Het zal je maar overkomen: je heft in alle rust een glas gerstenat tijdens de eindejaarsfeesten en in de daaropvolgende dagen kom je in het ziekenhuis terecht met een onbekende maar zware neurologische aandoening. Het gebeurde met minstens 8 mannen in de stad Belo Horizonte (Minas Gerais) die allemaal dezelfde verschijnselen vertoonden: een acuut falen van de nieren, gepaard gaande met neurologische wijzigingen. Een van de patiënten overleed deze week dinsdag.

Volgens het ministerie van gezondheid vertoonden de patiënten een bijzonder snelle achteruitgang: de meesten werden al na twee dagen na het verschijnen van de eerste symptomen opgenomen in het hospitaal. De burgerlijke politie startte een onderzoek op om te ontdekken of er een misdaad gepleegd werd, zoals vergiftiging. Het bleek immers dat alle slachtoffers wonen of aanwezig waren in Buritis, een wijk in de westelijke zone van Belo Horizonte. Deze mensen hadden ook allemaal bier gekocht in de lokale supermarkten, meer bepaald Belorizontina, gebrouwen door het artisanale bedrijf Backer. De brouwerij ontkende dat hun gerstenat iets te maken heeft met de vastgestelde symptomen.

Een laboratoriumonderzoek, uitgevoerd door de burgerlijke politie van Minas Gerais, identificeerde echter de aanwezigheid van de substantie dietilenoglicol in stalen uit minstens twee loten van het eerder vermelde bier. De stalen werden opgehaald in de woningen van de geïnterneerde patiënten.

Thales Bittencourt, de chef van de technisch-wetenschappelijke afdeling van de politie, zegt dat het resultaat van het onderzoek voorlopig is, en dat tot op dit moment, niet mogelijk is om te zeggen hoe deze substantie terechtkwam in de drank. Volgens hem ging het slechts om twee stalen.

De brouwerij liet inmiddels weten dat ze alle overblijvende flessen van deze loten uit de handel nemen, een preventieve actie omdat dietilenoglicol geen deel uitmaakt van het productieproces. Het blijft voorlopig een raadsel hoe het bier dan kon besmet worden.

Er werd inmiddels een taskforce opgericht met technici van de gezondheidsafdelingen van Belo Horizonte en Minas Gerais en het ministerie van Volksgezondheid, dit om toezicht te houden op de onderzoeken en om alle mogelijke maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen.

Bron: G1

Foto: Feira Cultural

#MinasGerais #Backer #BraziliëNieuwsOnline #Belorizontina #Dietilenoglicol #BeloHorizonte

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page