top of page
  • Observer

Bewaker van Lula wil boek schrijven

Rodrigo-Hilbert-PF

Jorge Chastelo (46) werd een bekende Braziliaan om twee redenen: zijn gelijkenis met de acteur en TV-presentator Rodrigo Hilbert, en ten tweede omdat hij, als agent bij de federale politie in Curitiba de verantwoordelijke bewaker was van een illustere bajesklant, met name ex-president Luiz Inácio Lula da Silva. Op de sociale netwerken staat hij bekend als de “policial federal gato” (wat zoveel betekent als “knappe jongen van de federale politie”), en als “Rodrigo Hilbert da PF”, door de eerder vermelde gelijkenis. Chastelo overweegt nu een boek te schrijven over zijn ervaringen met de ex-president.

Volgens hem kwam hij op het idee na een bezoek van de Cubaanse schrijver Leonardo Padura aan Lula: “Hij (Padura) zei dat het mijn plicht was om die ervaring vast te leggen als getuige van de geschiedenis. Voor hem staat dit motief boven al de rest”.

De agent zegt ook dat de schrijver niet de enige was die met deze suggestie op de proppen kwam. Bij een andere gelegenheid kreeg hij een boek in zijn handen gestopt over Nelson Mandela, van een niet nader genoemde PT-senator die tegen hem zei: “Dit is bedoeld om je te inspireren”.

Chastelo zegt dat hij zich zorgen maakt over eventuele juridische gevolgen van een dergelijk initiatief omdat hij het nooit had over deze mogelijkheid met Lula: “Veel mensen vinden dat ik het moet doen, ook mijn collega’s en vrienden bij de gerechtelijke instanties. Maar ik wil geen misbruik maken van mijn positie. Ik moet zo professioneel mogelijk blijven”, zo vindt hij.

Jorge-Chaleto

Jorge Chastelo had altijd toegang tot de ex-president, op eender welk moment. Het was hij die de toegang controleerde van advocaten, politici, familieleden e.a. bezoekers. Daarnaast vergezelde hij de ex-president ook bij getuigenissen en was altijd aanwezig bij interviews. Hij werd zodanig populair dat mensen zelfs samen met hem op de foto wilden voor een selfie.

Zelf werd hij geïnterviewd door O Globo waar hij verklaarde dat hij, politiek gesproken, eerder naar rechts neigde, maar dat de tijd met Lula ervoor zorgde dat hij enkele van zijn standpunten herzag.

Bron

Foto's: YouTube / Twitter

#RodrigoHilbert #JorgeChastelo #BraziliëNieuwsOnline #Curitiba #LeonardoPadura #NelsonMandela #Lula #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page