top of page
  • Observer

Bewoners betaalden “onderhoudsgeld”

Wilton-1

Tot op dit moment wordt er nog gezocht naar 49 bewoners van het ingestorte gebouw “Wilton Paes de Almeida” in São Paulo, na de hevige brand in de nacht van maandag op dinsdag. Volgens de brandweer werd het gebouw gebruikt als woonplaats door 146 families met een totaal van 372 mensen.

Eén man kon net niet gered worden door de brandweer en stortte samen met het gebouw naar beneden, in de vlammen. Volgens andere bewoners ging het om een dertigjarige man met de naam Ricardo. Hij was teruggekeerd naar het gebouw in een poging om andere bewoners te redden. Zijn val werd gefilmd door cameraman Abiatar Arruda van TV O Globo die de instorting registreerde, rond 2h50 in de vroege ochtend, net op het punt dat hij bijna gered zou worden door een brandweerman op het dak van een naburig gebouw. Hieronder een video met een getuigenis van de brandweerman in kwestie, en het moment waarop de building instortte waarbij Ricardo meegesleurd werd.

Mágino Alves, secretaris van de publieke veiligheid van de deelstaat São Paulo, wist te melden dat de oorzaak van de brand waarschijnlijk te wijten was aan een huiselijk incident, een ontploffing van een gasfles, een kortsluiting of soortgelijk ongeluk. Bewoners van het gebouw zeggen dat ze een koppel hoorden ruziën, gevolgd door het geluid van een ontploffende snelkookpan.

Wilton-2

Verscheidene van die bewoners bevestigden eveneens dat zij een maandelijkse taks betaalden aan de coördinatoren van de sociale beweging MLSM (of LMD, dit is nog niet duidelijk), dit als “vergoeding voor onderhoud en betaling van een portier”. Het zou gaan om bedragen tussen R$ 200 en R$ 500. In die getuigenissen (uitgezonden op de televisie) werd gezegd dat wie niet betaalde, bedreigd werd met uitzetting. Een van de getuigen wist te vertellen dat de coördinatoren “het gebouw in alle haast verlieten met hun voertuig”, bepaald geen “sociale beweging”.


Wilton-5

De building werd in de jaren zestig opgericht als een administratief gebouw met kantoren, niet geschikt als woning. Nadat de federale politie vertrok, werd het gebouw ingenomen door daklozen, met de steun van voornoemde sociale bewegingen.

Foto's: Rovena Rosa - Agência Brasil

#LMD #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #WiltonPaesdeAlmeida #MTST #MLSM

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page