top of page
  • Observer

Bijzitters bevreesd

UrnaRM

Het offensief van president Bolsonaro tegen het kiessysteem en tekenen van politiek geweld voorafgaand aan de verkiezingen van dit jaar zorgt ervoor dat bijzitters van de stembureaus bevreesd vooruitkijken naar de dag dat ze hun taken moeten uitvoeren, zo meldt de krant Folha de São Paulo.

Commentaren en verslagen van de opgeroepen bijzitters vullen de waarschuwingen aan van de waarnemers die preventieve acties eisen van het kiestribunaal TSE en een veiligheidsplan, de gespannen sfeer rond de presidentiële wedloop in aanmerking genomen.

Een van die bijzitters stuurde een brief naar de krant waarin hij schrijft: “Ik ben bezorgd en wil liever geen bijzitter zijn, want niets neemt de angst weg uit mijn hoofd dat bolsonaristen de kiesbureaus binnendringen en het vuur tegen hen openen”.

De oorsprong van dergelijke houdingen moet gezocht worden in Bolsonaro’s visie met betrekking tot een mogelijke staatsgreep, die zijn supporters aanmoedigt om de eerlijkheid van elektronische stembussen in twijfel te trekken, zelfs suggererend dat hij het resultaat niet zal respecteren als hij verliest. Bolsonaristen blijven valse beschuldigingen uiten van fraude in de apparatuur en bij de telling van de stemmen (gisteren zei Bolsonaro echter dat hij het resultaat van de verkiezingen wel zal aanvaarden).

De vrees van burgers die in de frontlinie van de verkiezingen zullen staan, is dat de woede zich tegen hen zal keren, inclusief mogelijke bedreigingen, agressie en beschuldigingen van manipulatie. De apparatuur kan het doelwit vormen van vandalisme, uiteindelijk leidend tot rellen die het kiesproces destabiliseren.

In 2018 probeerden aanhangers van Bolsonaro al eerder te intimideren, verdenkingen uitend over het systeem. Sommigen gingen toen zelfs gewapend stemmen en lieten zich fotograferen, het wapen richtend op de knoppen van de stembus. Filmen noch fotograferen is toegelaten in het stemhokje.

Bolsonaro stelde enkele dagen geleden zelfs het idee voor om kiezers tijdens de stemming te filmen in 600 stembussen verspreid over Brazilië voor een vermeende verificatie van de soepelheid van de machines. De suggestie werd bekritiseerd vanwege het hoge risico van schending van het stemgeheim, gegarandeerd door de grondwet.

Bron

Foto: Fernando Frazão/Agência Brasil

#BRNieuws #FolhadeSãoPaulo #JairBolsonaro #TSE

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page