top of page
  • Observer

Bill Clinton: Laat uw land niet in de steek!

Clinton-Cardoso

Er valt veel te zeggen over Bill Clinton en Fernando Henrique Cardoso (FHC), maar het gaat om ex-presidenten, waarvan op zijn minst verondersteld mag worden dat het om oude en wijze mannen gaat. Beiden namen deel aan een evenement voor investeerders in São Paulo en, uiteraard, kwamen de huidige politieke situatie en de komende verkiezingen aan bod.

FHC (87) verklaarde dat de ineenstorting van de democratie kan voorkomen worden door de “geloofwaardigheid van de politiek te herstellen”, en door te streven naar een “haalbare utopie”:

“Democratie is voor mij kostbaar omdat ik de dictatuur meemaakte. Het is waard om ervoor te vechten. Op dit moment overheerst er een gevoel van wantrouwen, voor een deel veroorzaakt door de leiders van dit land. Om dat te overwinnen is het nodig om een beter vooruitzicht aan te bieden voor de toekomst”, aldus FHC.

De Braziliaanse ex-president vindt dat de geloofwaardigheid kan hersteld worden op een eenvoudige en transparante manier. Hij haalde hierbij het voorbeeld aan van de creatie van het Plano Real in 1994, toen hij minister van financiën was in de regering van Itamar Franco. Dat plan werd niet zomaar uitgevoerd: de bevolking werd vooraf uitvoerig ingelicht. FHC zegt dat de nieuwe Braziliaanse president het parlement moet overtuigen om de nodige structurele hervormingen door te voeren: “Overtuigen is samen overwinnen. We moeten ingrijpen in de begroting. Niemand kan het parlement overtuigen zonder de steun van de bevolking, en daarom moet het belang van de hervormingen eerst goed uitgelegd worden aan de bevolking. Of we doen dat, of we betalen er nadien de prijs voor”.

Bill Clinton

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton (72), die naast FHC zat, zei dat de Brazilianen, ondanks de huidige problemen waar het land onder gebukt gaat, minder pessimistisch moeten zijn, en hun eigen land meer moeten valoriseren: ” Denk nooit aan uw land in negatieve zin. Jullie hebben veel rijkdom aan natuurlijke bronnen. Velen zouden er alles voor over hebben om te kunnen beschikken over alles wat hier beschikbaar is. Bedenk wat jullie kunnen verbeteren, op een creatieve manier. Maar laat uw land niet in de steek. Doe wat moet gedaan worden”.

Clinton benadrukte dat de Brazilianen moeten werken voor de toekomst van hun kinderen: “Stel uzelf de vraag: hoe moet Brazilië eruitzien wanneer mijn kinderen mijn leeftijd bereiken? Welke beslissingen moet ik nu nemen opdat dit later voor hen werkelijkheid wordt? Als er een gat in uw dak zit, dan kan je wachten tot het regent om te reclameren. Je kan het ook laten herstellen voor het regent. Wacht dus niet en herstel uw dak nu”, zo besloot hij.

Clinton’s woorden roepen een soort déjà vu op, meer bepaald de beroemde uitspraak van zijn voorganger John F. Kennedy: “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”.

Foto's: Valter Campanato - José Cruz - Agência Brasil

#FHC #BraziliëNieuwsOnline #ItamarFranco #FernandoHenriqueCardoso #PlanoReal #BillClinton

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page