top of page
  • Observer

Blackout in Amapá

Apagao-Amapa

Het drama van de inwoners van de noordelijke staat Amapá, die al bijna drie dagen zonder stroom zitten, nam apocalyptische afmetingen aan via de sociale media. Een brand in een onderstation van de hoofdstad Macapá op dinsdagavond, veroorzaakt door een blikseminslag, zorgde voor een algemene onderbreking in de elektriciteitsvoorziening. Vele inwoners slaagden erin om de moeilijkheden van de bevolking te melden, ondanks bijna leeggelopen batterijen van hun mobiele telefoons.

Er is geen stromend water meer. Het internet werkt niet meer en telefoonoperators als Claro en Vivo slagen er niet meer in om continu een verbinding te garanderen. Benzinestations werken niet zonder elektriciteit, er kan dus niet meer getankt worden. Geld opnemen bij een bankautomaat, of inkopen doen en betalen met een bankkaart, gaat ook niet. De besmettingen met het coronavirus bereiken opnieuw pieken. Hospitalen draaien louter nog op generatoren, hoelang nog, dat weet niemand. Alle operaties werden onmogelijk. Er rest de inwoners van de getroffen steden niets anders dan te hopen, bidden en smeken.

AmapaMapa

Video’s op de sociale media tonen lange files van mensen die proberen te tanken, of om ergens wat levensmiddelen aan te kopen, samenscholingen die besmettingen met het coronavirus kunnen veroorzaken. Marina Silva, voormalige presidentskandidate en ex-senator uit de staat Acre, gaf ook commentaar: “De situatie in Amapá is bijzonder ernstig en verschrikkelijk. De ganse staat zit al meer dan 40 uur zonder elektriciteit, leidingswater, internet en verbinding met een mobiele telefoon. De overheid moet dringend ingrijpen”.

De regering van de deelstaat liet gisteren weten dat ze verwachten de levering van energie voor minstens 70% te herstellen in Amapá. Volgens minister van Mijnbouw en Energie, Bento Albuquerque, zal de hervatting van de normale diensten langer duren. In het totaal zitten 14 van de 16 ‘municipios’ in Amapá zonder stroom.

Stroomonderbrekingen komen wel vaker voor in Brazilië, maar zelden op dergelijk niveau. Op dergelijke momenten beseft de mensheid hoezeer we afhankelijk zijn van een goede stroomvoorziening, en wat het betekent als die wegvalt.

Bron

Illustraties: Instagram / Google Maps

#Amapá #Macapá #Claro #MarinaSilva #BentoAlbuquerque #BRNieuws #Vivo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page