top of page
  • Observer

Bloomberg: Brazilië mogelijk het nieuwe Turkije

DolReal

Het financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg publiceerde een artikel met als titel “A Left-Wing Return in Brazil Is Investors’ Worst Nightmare”, zeggende dat de grootste pessimisten spreken over Brazilië als het nieuwe Turkije. Het tijdschrift Exame nam het artikel over en vertaalde het naar het Portugees. U leest de Nederlandstalige versie hieronder.

Wanneer beleggers zeggen dat ze zich zorgen maken over Brazilië, dan bedoelen ze vooral een mogelijke terugkeer van de arbeiderspartij, de PT. De grootste pessimisten zeggen dat Brazilië het nieuwe Turkije kan worden als de linkse partij opnieuw aan de macht komt. Brown Brothers Harriman & Co beweert dat de Braziliaanse real hierdoor met 20% zou kunnen dalen in waarde, vijf real voor een dollar. De Bank of America Merrill Lynch is nog pessimistischer en voorspelt een dollar voor R$ 5,5. Het lokale hedgefonds Rio Bravo Investimentos spreekt over een daling van de Ibovespa index van meer dan een derde.

Al dat pessimisme weerspiegelt de afkeer voor de arbeiderspartij. De beleggers zien de regering van de voormalige presidente Dilma Rousseff als verantwoordelijke voor de grootste recessie in de tijdspanne van een eeuw, en haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva als een oplichter. Ondanks de kandidatuur van deze laatste is het onwaarschijnlijk dat hij zal kunnen deelnemen. Fernando Haddad, de vooropgestelde vervanger, is ook niet echt een lieveling van de traders.

“Turkije en Argentinië zijn voorbeelden van hoe verstorend het voor financiële markten is wanneer beleggers het vertrouwen in beleidsrichtlijnen en -instellingen verliezen”, zei Tania Escobedo, een strateeg uit Latijns-Amerika bij RBC Capital Markets in New York: “Lula en de PT vertegenwoordigen dat scenario, tenzij ze hun opvattingen aanzienlijk zouden matigen”.

Escobedo, die in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar nauwkeurig de koers van de real wist te voorspellen volgens de ranking van Bloomberg, zegt dat de dollar tot R$ 4,5 zou kunnen stijgen als de PT-kandidaat zou winnen. Vorige vrijdag werd de dollar afgesloten aan (bijna) R$ 3,9.

Het is niet eenvoudig om de kansen van Haddad in te schatten zolang Lula technisch nog steeds een kandidaat is. Een van de specifieke zorgen van de beleggers bestaat erin dat de initiatieven van president Michel Temer om de begroting onder controle te krijgen, zouden omgekeerd worden, dit nadat de kredietwaardigheid van het land naar beneden gehaald werd door kredietbeoordelaars, inclusief een poging om het stelsel van de sociale zekerheid te hervormen. De maatregelen die door Temer genomen werden na de afzetting van Dilma in 2016, versterkten de real en de aandelen in dat jaar.

Haddad zei vorige week dat een regering o.l.v. de PT onmiddellijk werk zou maken van het omkeren van Temer’s maatregelen als de hervorming van de arbeidswetgeving, en de invoering van een uitgaveplafond, ingrepen die volgens hem weinig voordelen brengen voor de armste Brazilianen maar hen wel benadelen. De PT is ook voorstander van kapitaalcontroles om de volatiliteit van de valuta te verminderen en bepaalde sectoren van de economie te bevoordelen. Haddad wil ook de geplande hervorming van de sociale zekerheid herzien, een hervorming waarvan investeerders zeggen dat het de belangrijkste maatregel is om de begroting weer in balans te brengen.

Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann verklaarde eerder dit jaar in een interview dat investeerders geen vrees moesten hebben voor een terugkeer van Lula omdat iedereen erbij won tijdens zijn eerste mandaat. Lula profiteerde toen van een grote toename van de handel in commodity’s die de economie flink vooruit hielp. De ambtstermijn van zijn opvolgster kende veel minder succes en werd gekenmerkt door het verlies van de investmentgrade, te midden van een groeiend begrotingstekort en een daling van de economische groei.

You-Na Park, een valutastrateeg bij Commerzbank AG in Frankfurt, zegt dat als Haddad of een andere PT-kandidaat de verkiezing wint, de real waarschijnlijk in waarde zal zakken, als eerste reactie. Maar dat zou bij elke kandidaat het geval zijn, behalve misschien indien de centrum-rechtse Geraldo Alckmin het pleit zou winnen. Op langere termijn zal vrijwel iedereen proberen om het fiscale evenwicht te herstellen, onafgezien van de toon van de campagne op dit moment. “Politici in Brazilië weten heel goed dat het hoge begrotingstekort niet houdbaar is en dat er tenminste een aantal hervormingen nodig zijn”, zo klinkt het, en: “Misschien is de huidige lira-crisis (Turkse munt) een goed en beangstigend voorbeeld voor wat er zou kunnen gebeuren als markten hun vertrouwen in de politiek verliezen. Ik denk niet dat een van de kandidaten in Brazilië zou willen dat dit gebeurt”.

De real was de op één na slechtst presterende valuta in opkomende markten in het tweede kwartaal, met alleen de Argentijnse peso die erger was, omdat verkiezingsonzekerheid en bezuinigingen op groeivoorspellingen op het sentiment wogen. Een ongunstig resultaat bij de presidentsverkiezingen en een negatief sentiment naar opkomende markten wereldwijd zouden de real naar 5 per dollar kunnen sturen, aldus Win Thin, een strateeg bij Brown Brothers Harriman in New York: “Wie ook Lula’s vervanger wordt, het zou het ergste scenario zijn, dit ervan uitgaande dat de vervanger van Lula’s populariteit zal profiteren en de verkiezingen winnen”.

Bronnen:

Exame – Retorno da esquerda no Brasil e o pior pesadelo dos investidores Bloomberg – A left wing return in Brazil is Investors’ Worst Nightmare

Foto: Fotos Públicas - Fernanda Carvalho

#GeraldoAlckmin #CommerzbankAG #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #RioBravoInvestimentos #MerrillLynch #GleisiHoffmann #Exame #BrownBrothersHarrimanampCo #Lira #Lula #Turkije #Dollar #DilmaRousseff #Bloomberg

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page