top of page
  • Observer

Bolsologica

BolsoTeich

Bij de ceremonie van de aanstelling van dokter Nelson Teich als de nieuwe minister van Gezondheidzorg, zei Bolsonaro over zijn voorganger: “Mandetta heeft het beste van zichzelf gegeven”. De uitspraak is een van de vele voorbeelden van “bolsologica”, de manier van denken van een president die het niet pikt dat een van zijn ministers hoger scoort op het vlak van populariteit dan hij zelf. Dit geldt trouwens ook voor minister van Justitie Sérgio Moro, maar die heeft een eventueel conflict tot nog toe kunnen ontwijken, dit echter terzijde. De vraag blijft: indien Mandetta het beste van zichzelf gaf, waarom moest hij dan weg? Het enige antwoord op die vraag luidt: omdat het beste van zichzelf niet genoeg was. De bolsologica vereist immers dat een minister, aangeduid door de president, niet mag afwijken van zijn ideologie, nog minder ingaan tegen een bepaalde zienswijze, ook al is die moreel moeilijk te verantwoorden.

Ondanks het uiterlijk vertoon bij de wissel, waren er wel degelijk conflicten, in zoverre dat Mandetta ooit zei tegen de president dat het op zijn nek zou komen indien het dodenaantal door de pandemie buiten proportie zou stijgen indien de sociale isolatie onvoldoende opgevolgd wordt. En dat gaf Bolsonaro vandaag zelfs toe.

“Het stimuleren van het herstellen van de normale handel in niet essentiële sectoren, nu gesloten op bevel van burgemeesters en gouverneurs in het ganse land, brengt een groot risico met zich mee, maar is wel noodzakelijk om de werkgelegenheid te vrijwaren”, zo zei Bolsonaro in zijn toespraak.

“De geschiedenis zal ons nadien beoordelen. Ik bid tot God dat wij het bij het rechte eind hebben. Dus, de discussie om de handel te herstellen is een risico voor mij, want als de toestand verergert, dan komt het op mijn nek terecht”, zo verklaarde hij.

Volgens de president is er een deel van de bevolking die de activiteiten terug wil opstarten. Hij pakte ook uit met een bericht, zonder de bron te vermelden, dat de helft van de burgemeesters van Brazilië verdeeld is over de hervatting van de handel: “Ik ben ervan overtuigd dat velen vinden dat we alles terug moeten openen. Zelfs vandaag, gelovend in de Braziliaanse pers (sic), zag ik een artikel waarin gesteld wordt dat 50% van de burgemeesters verdeeld zijn over het al dan niet hernemen van de handelsactiviteiten. Het is nog maar net geleden dat de verhouding hier 99% tegen 1% was. Ik ben er zeker van dat ze de noodzaak hiervan inzien”.

De Braziliaanse pers brengt uitvoerig verslag uit over het ontslag van Mandetta en over zijn opvolger, de oncoloog Nelson Teich. Deze laatste gaf ook een toespraak waarin hij op geen enkel moment de economie vooropstelde, maar wel zei dat “de focus van zijn beleid op mensen zal liggen”. Hij gaf geen verdere details over de maatregelen die hij denkt te nemen, maar zei ook dat hij bij deze “de grootste uitdaging aangaat van zijn carrière”. Teich geniet veel respect in de medische wereld, maar heeft geen enkele ervaring in de publieke gezondheidszorg, net die sector die op dit moment meer aandacht vraagt dan ooit tevoren. Of hij in staat is om trouw te blijven aan zijn eed, en tegelijk te voldoen aan de bolsologica, valt nog af te wachten.

Bron

Foto: Marcelo Casal - Agência Brasil

#NelsonTeich #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #LuizHenriqueMandetta #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page