top of page
  • Observer

Bolsominions tegen Mourão: een ongelijke strijd

Hamilton-Brazil-Conference

Het Amerikaanse Wilson Center, naar eigen zeggen een onpartijdig politiek forum, nodigde de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão uit voor een lezing op 9 april laatstleden bij de think tank Brazil Institute. Hij zei er o.m. dat het hem toekomt om dingen te zeggen waarover de president niet praat: “Het is niet gemakkelijk om vicepresident te zijn, de tweede in het commando. Kijk naar mij: ik was een generaal bij het leger gedurende twaalf jaren en had het bevel over iedereen. Wel, nu niet meer”.

Het is al lang geen geheim meer dat het niet zo goed botert tussen de reserve-generaal en de ‘Bolsominions’ (ultrarechtse Bolsonaro aanhangers), zeker niet als het gaat over de eigen zoon van de president, gemeenteraadslid Carlos Bolsonaro (in Rio de Janeiro). Deze laatste schopt opnieuw keet door de uitnodiging van het Wilson Center te vertalen, voornamelijk de zinnen “The first 100 days of the Bolsonaro administration have been marked by political paralysis, in large part due to the successive crises generated by the President’s own inner circle, if not by himself. Vice President Hamilton Mourão has emerged as a voice of reason and moderation, capable of providing direction in domestic and foreign affairs alike”. Zijn commentaar, gisteren via de sociale media: “Mocht ik het niet gezien hebben, zou ik niet durven geloven dat hij (Mourão) met dergelijke termen akkoord zou gaan. Ongelooflijk!”

De vicepresident gaf gisteren een ‘Vind ik leuk’ aan een publicatie van journaliste Rachel Sheherazade met kritieken aan het adres van Jair Bolsonaro, en lof aan Mourão. Een en ander resulteerde in een verzoek tot impeachment tegen Mourão, door volksvertegenwoordiger Marco Feleciano (Podemos). Carlos deelde de ‘Vind ik leuk’ van Mourão met de zin “Trek uw conclusies”.

De crisis beperkt zich niet meer tot het digitale gedeelte, maar betrekt de zoon van de president, gezien door Bolsonaro als dé verantwoordelijke voor zijn campagnes via de sociale media, publiekelijk in een strijd met de vicepresident, iemand die nauwe relaties onderhoudt met de militairen in de regering, en met de Braziliaanse markten. Mourão wordt ook stevig op de korrel genomen door Olavo de Carvalho waarover de vicepresident zegt: “Die zou zich beter bezighouden met datgene waar hij iets van af weet, met name astrologie”.

Een en ander leidde ertoe dat de president voor de eerste keer voorzichtige kritiek uitte op zijn goeroe, de man die verantwoordelijk is voor de aanduiding van ministers zoals Ernesto Araújo (BZ).

Bron

Foto: Romério Cunha - VPR

#HamiltonMourão #CarlosBolsonaro #WilsonCenter #BraziliëNieuwsOnline #ErnestoAraújo #JairBolsonaro #BrazilInstitute #OlavodeCarvalho

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page