top of page
  • Observer

Bolsomoro 2022?

BolsoMoro

Ondanks dat hij zichzelf beschouwt als een gevangene met huisarrest zonder enkelband sinds hij de Braziliaanse regering leidt, liet de president al doorschemeren dat hij opnieuw kandidaat zal zijn in 2022. Hij gaf toe dat er een mogelijkheid bestaat dat hij een team zou vormen met Sérgio Moro, de voormalige Lava Jato rechter, vandaag minister van justitie in zijn regering: “Wij vormen Zero Een en Zero Twee. Ik moet nog afwachten of hij wel wil. Ik trad hierover nooit in detail met hem over dit onderwerp, ook al omdat het nog te vroeg is en zou zorgen voor jaloersheid. Dit zou een signaal uitsturen naar Mourão (Hamilton Mourão, de huidige vicepresident) en ik heb nu net een goede verstandhouding met hem. Moro heeft geen politieke ervaring. Toen hij nog rechter was, dacht hij: mocht ik president zijn, ik zou het zo doen. Nu kent hij de realiteit. Maar het zou een onklopbaar team zijn”.

De president verklaarde dit, en meer, tijdens een interview, afgenomen door een ploeg van het weekblad Veja die hem ging opzoeken in het Palácio da Alvorada, de officiële residentie van de Braziliaanse president aan de oever van het meer Paranoá in Brasília.


Alvorada-State-Room

Hij is ervan overtuigd dat de heisa rondom zijn zoon Flávio op een sisser zal uitdraaien en dat het allemaal terug te brengen is op de “obsessie” van gouverneur Wilson Witzel (van Rio de Janeiro) die kost wat kost president wil worden. Volgens Bolsonaro gebruikt de gouverneur de burgerlijke politie om hem en zijn zonen in een kwaad daglicht te stellen en hen te betrekken in de georganiseerde misdaad, met name de milities van zijn stad. Hierdoor werd Witzel plots een van zijn belangrijkste vijanden: “Ik ontvang eender welke gouverneur op het tijdstip dat zij wensen, maar Witzel niet. Indien hij met mij wil praten, dan zal hij een verzoek moeten indienen voor een audiëntie en vooraf zeggen waarover het gaat”.

Ondanks dat de tuin van het Alvorada paleis behoorlijke afmetingen heeft, gaat Bolsonaro er niet veel wandelen. Tijdens de weekends maakt hij er wel rondjes met zijn pas gekochte moto waar nu 91 km op de teller staat. De veiligheidsmensen staan niet toe dat hij op de gewone weg rijdt met een moto, hij moet het dus stellen met de 2 km rondom het paleis waar de snelheid beperkt is tot 20km, waaraan hij zich niet houdt, tot afgrijzen van de bewakers die hem vergezellen met een gewoon voertuig. Bolsonaro blijft trouwens 24u per dag omringd door veiligheidsmensen, en voelt zich desondanks nog steeds niet veilig. Tegen de journalisten van Veja verklaarde hij dat hij een vuurwapen bij zich houdt, in zijn slaapkamer, uit voorzorg, niet omwille van paranoia, zo zegt hij. Tot op vandaag slikt hij het niet dat de aanslag die op hem gepleegd werd in september van vorig jaar, enkel het werk was van een geestelijk gestoorde: “Er was een samenzwering”, zo bevestigt hij. Bewijzen heeft hij niet, maar volgens hem zou er iemand van zijn staf (van de verkiezingscampagne) betrokken kunnen zijn. Hij zegt niet wie maar de jourlisten denken dat het om een ex-minister gaat. Het motief: wraak omdat hij niet uitgekozen werd als vicepresident. De president kijkt geen televisie, houdt geen feesten, drinkt niet en ontvangt zelden bezoekers. Hij wilde ook niet dat zijn huispersoneel gefotografeerd werd. Een van hen moet zelfs vooraf het eten proeven dat hem wordt opgediend, uit schrik voor vergiftiging.

Over Lula wil hij niet praten: “Deze mensen van links zijn als een teek op een koe. Hun koeien zijn de overheid, de staatsbanken, de ministeries. Daar leven ze van. Ze zijn niet bekwaam om wat anders te doen. De meesten van hen hebben nog nooit gewerkt in hun leven”.

De verkiezing van de peronist Alberto Fernández in buurland Argentinië baart hem zorgen. Hij denkt dat het land een basis kan vormen voor acties om landen als Brazilië en Bolivia politiek te ondermijnen: “Ik analyseerde de situatie van Argentinië. Evo Morales verblijft er nu. Zijn land grenst aan Argentinië, en dat is een aanduiding. Gisteren kreeg ik de informatie dat de nieuwe Argentijnse president de wetgeving wil wijzigen, voorkomen dat er iemand politiek vervolgt of oppakt. Een Argentijnse Lula die zegt dat hij politiek vervolgd wordt, zal niet opgepakt worden, een scenario dat ons zorgen baart”.

Bolsonaro geeft verder ook nog commentaar op de Franse president Emmanuel Macron en op zijn Noord-Amerikaanse collega Donald Trump waarvan hij zegt: “Ik denk dat Trump op die dag met het verkeerde been uit zijn bed stapte en besloot om ons een pak slaag te geven”, verwijzend naar diens uitspraak over een verhoging van de importtaksen op staal en aluminium uit Brazilië.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR / Wikimedia Commons

#LagoParanoá #EmmanuelMacron #HamiltonMourão #AlbertoFernández #BraziliëNieuwsOnline #DonaldTrump #JairBolsonaro #Brasília #PaláciodaAlvorada #Argentinië #Bolivia #FlávioBolsonaro #Lula #WilsonWitzel #Veja #SérgioMoro #RiodeJaneiro #EvoMorales

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page