top of page
  • Observer

Bolsonarisme: waar Brazilië zich van bevrijdde

GTBols

Het kan niet verborgen worden: Brazilië haalt opgelucht adem na het einde van de kromme regering Bolsonaro. Het blijft echter indrukwekkend om te zien hoe duizenden bereid zijn om een belachelijke rol te spelen en een “militaire tussenkomst” te eisen voor de poorten van de kazernes, of zelfs door het leven van hun eigen kinderen in het gedrang te brengen, door hen te gebruiken als een menselijk schild om autowegen te blokkeren. Hiermee wordt de graad van krankzinnigheid aangetoond dat dit deel van de Brazilianen bereikte.

Wie heeft hier schuld aan? De president, door zijn laffe houding, met de criminele medewerking via de sociale media waar geen limieten gesteld werden om de machine van foute informatie van het bolsonarisme in te perken.

Wie de Braziliaanse sociale media volgt, kwam vast al enkele voorbeelden tegen van de gekte. Het is moeilijk om niet meteen in een lachbui te vallen bij sommige beelden, maar het onderwerp is niettemin ernstig. Het zijn kleine plaatjes die de afmetingen aantonen van datgene waar een bevolking kan in terechtkomen wanneer er gestemd wordt op een “moleque” (snotaap) – een term die gebruikt werd door een minister van het hooggerechtshof STF om de figuur te beschrijven die het Palácio do Planalto bezet. De scenes tonen het gekkenhuis waarin Brazilië terechtkwam sinds 2019.

Band

Irati – Paraná: Ongeveer dertig bolsonaristische manifestanten staan in een cirkel en geven elkaar de hand. In het midden staat een grote band rechtop (wellicht om de blokkering te symboliseren), gezien als iets wat heilig is. Met een dodelijke ernst en diep vervuld van hun overtuiging, wordt het Braziliaanse volkslied gezongen voor de band.

Kazerne: Een andere groep manifestanten staat voor een niet nader genoemde kazerne, een twintigtal. Een van hen gaat binnen. De anderen kijken, nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Ze willen weten hoe hun nationale “held” ontvangen wordt door de recruten. Op een gegeven moment gaat een deur open en een kerel met het gele T-shirt van Brazilië wordt de straat op geschopt. Hij valt met zijn achterwerk op de grond, kijkend naar de andere manifestanten die niet goed begrijpen wat er gebeurde. Waarom wordt hij niet geholpen door de militairen? Het lijkt een scene uit het humoristische TV-programma “Os Trapalhões” (uit de jaren 70), maar het gaat wel degelijk om Brazilië, in de namiddag van 3 november 2022.

Blokkering met ongewenste afloop: Een weg wordt geblokkeerd door een half dozijn bolsonaristen. Een professionele vrachtwagenbestuurder, die wel wat anders te doen heeft dan zich te laten gijzelen door enkele gestoorden, rijdt toch door, langs het groepje bolsonaristen, aan lage snelheid om niemand te kwetsen. Een van de gestoorden wil niet uit de weg en klemt zich vast aan de voorruit van het voertuig, vlak voor de bestuurder. Hij weigert om los te laten. De chauffeur begint te rijden en waarschuwt de koppige manifestant dat hij beter loslaat indien hij niet wil gekwetst worden. De man laat niet los. De vrachtwagen vertrekt. Niemand weet goed hoe het verhaal eindigde, maar er doen vandaag een pak memes de ronde bij de sociale media, o.m. dat hij uiteindelijk in Venezuela belandde. Hieronder ziet u een opname, incl. commentaar van de bekende sportjournalist Galvão Bueno (opgeplakt).


Juro que quero parar de twittar esse vídeo, mas vcs não deixam. Agora por todos os ângulos e com narração do Galvão Bueno. pic.twitter.com/tzAXx3EczX — GugaNoblat (@GugaNoblat) November 3, 2022

De eenzame marcheerders: Een man, gehuld in de kleuren van Brazilië, duidelijk verward, marcheert alleen door de straat. Armen uitgestoken, brede passen. Hij lijkt gestoord, misschien heeft hij mentale problemen. Waarschijnlijk is dat zo. Hij vertoont een trotsheid over iets wat niet duidelijk is. De persoon die de opname maakte van deze scene, publiceerde de video met het muziekje “Marcha soldado, cabeça de papel”, in de versie Galinha Pintadinha. Een andere opname (hieronder) toont een man van middelbare leeftijd, met geel T-shirt en rode tennisschoenen, stampend door de straat met de Braziliaanse vlag in zijn handen, luid schreeuwend. Het is niet bekend wat later met hem gebeurde.


Sen-sa-cio-nal ! Só queria saber onde estavam essas figuras fantásticas e histriônicas, antes da campanha pelo golpe? Merecemos uma coletânea de humor! Não é @MarceloAdnet , @gduvivier ? Kkkk pic.twitter.com/ILB6TNGXZW — Chico Pinheiro🇧🇷🇧🇷 (@chico_pinheiro) November 3, 2022

Foto: Bij een groep bolsonaristen op Whatsapp circuleert een melding dat Bolsonaro praatte met “Minister Stefani Germanotta, van het internationaal gerechtshof in Den Haag”, die de toelating zou gegeven hebben tot een “federale tussenkomst” in Brazilië. Het is duidelijk dat ze niet zagen dat het in werkelijkheid om Lady Gaga ging. Het zou leuk zijn om de gezichten van de mensen in die groep te zien wanneer ze dat aan de weet komen.

Gaga

Alexandre de Moraes en Lula: Een bolsonarist ontvangt een audio waarin gemeld wordt dat minister Alexandre de Moraes (TSE) vervangen werd, en dat president Lula werd aangehouden. De man laat dat weten aan een groep manifestanten (video hieronder). Iedereen juicht, weent tranen van geluk. Een algemeen orgasme aan de rand van een snelweg! Het komt goed met Brazilië! Wel pech dat het om nepnieuws gaat. Wie zou gedacht hebben dat dergelijke intelligente mensen in zo ‘n val trappen?

Foto boven: Een van de memes toont milieuactiviste Greta Thunberg terwijl de vrachtwagen met de vastgeklemde bolsonarist te zien is door het raam.

Bron

Foto's: Twitter

#GretaThunberg #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #GalvãoBueno #OsTrapalhões #LadyGaga #STF #BRNieuws

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page