top of page
  • Observer

Bolsonaro: Argentinië heeft slecht gekozen

Bolso-VAE-Saida

President Jair Bolsonaro zei vanmorgen dat hij de verkiezing van Alberto Fernández in buurland Argentinië betreurt en dat hij niet van plan is om de nieuwe Argentijnse president te feliciteren met zijn overwinning: “Het spijt mij ten zeerste. Ik heb geen kristallen bol maar denk dat Argentinië slecht heeft gekozen”, aldus Bolsonaro die de Verenigde Arabische Emiraten verliet (foto), waar hij sinds zaterdag te gast was.

“Ik wens hem niet te feliciteren. Anderzijds wil ik ook geen vervreemding. Laten we hem wat tijd geven en afwachten wat zijn echte houding zal zijn in de politiek. Het is nu eenmaal hij die de zaken overneemt en een balans moet opmaken van wat er moet gedaan worden. We zullen wel zien welke lijn hij volgt”, zo zei de Braziliaanse president.

Alberto Fernández, samen met de voormalige president Cristina Kirchner, nu in de rol van vicepresident, versloeg zijn tegenstander Maurício Macri, een resultaat dat reeds verwacht werd in augustus. 97,4% van de Argentijnse kiesgerechtigden gingen naar de stembus. Fernández haalde 48,02% van de stemmen, Macri haalde 40,46%.

Volgens Bolsonaro wonnen Fernández en Kirchner omdat de voorgestelde hervormingen van Macri niet werkten: “De Argentijnen stemden voor dezelfde mensen die Argentinië voorheen in de dieperik duwden”, aldus Bolsonaro.

Eigen problemen

De Braziliaanse president kampt ondertussen met een reeks uitdagingen en problemen die zijn aandacht voor het buurland wel wat zullen afzwakken. De problemen en meningsverschillen tussen Bolsonaro & zijn aanhangers en de partij PSL hebben een forse scheuring veroorzaakt waarbij Bolsonaro er zelfs aan denkt om een nieuwe partij op te richten. Die zou dan mogelijk de naam krijgen van “Partido da Defesa Nacional” (partij van de nationale verdediging). Joice Hasselmann, de voormalige leidster van de regering in de Kamer, liet doorschemeren dat ze wel eens wat hoger zou kunnen mikken dan een kandidatuur als burgemeester van São Paulo, met name het presidentschap in 2022. Gevraagd naar zijn mening hierover wuifde Bolsonaro dat weg: “Laat ze het maar proberen, het is tenslotte toch zo gemakkelijk”. En ‘last but not least’ lekten er een aantal audio’s uit naar de pers van de voormalige raadgever van de Bolsonaro clan Fabrício Queiroz die, indien ze de aandacht trekken van het openbaar ministerie, heel wat moeilijkheden kunnen veroorzaken voor de president en zijn zonen.

Bron: Estadão

Foto: Clauber Cleber Caetano - PR

#JoiceHasselmann #AlbertoFernández #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #FabrícioQueiroz #CristinaKirchner #MaurícioMacri #Argentinië

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page