top of page
  • Observer

Bolsonaro bedreigd met impeachment?

Bolso-Joice

Ex-fractieleidster van de regering, Joice Hasselmann (PSL), transformeerde zich tot een tijdbom tegen het mandaat van president Jair Bolsonaro, zo schrijft UOL columnist Tales Faria. Het gaat om een gevaarlijke beschuldiging tegen de extreemrechtse Braziliaanse leider, vandaag gepubliceerd bij UOL, waarbij bevestigd wordt dat de drie zonen van Bolsonaro een netwerk van medewerkers leiden die valse profielen scheppen op de sociale netwerken. Joice Hasselmann herhaalde niet alleen de beschuldiging bij GloboNews, maar legde ook uit hoe het schema werkt, zelfs binnen het kabinet van de president, in het presidentiële paleis ‘Palácio do Planalto’.

De acties van senator Flávio Bolsonaro, zijn broers, gemeenteraadslid (RJ) Carlos en volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, bestaan uit minstens 20 profielen bij Instagram die een stomend netwerk van informatie voeden. Dat netwerk zou bestaan uit 1.500 pagina’s en profielen. Volgens de volksvertegenwoordiger staat het netwerk bekend als “milícia digital” (digitale militie).

De beschuldigingen doen terugdenken aan de ruzie tussen ex-president Fernando Collor met de toenmalige leider van de regering in de Kamer, vandaag senator Renan Calheiros (MDB). Nadat Pedro Collor (broer van Fernando, overleden in 1994 aan een hersentumor) zijn broer en ook schatbewaarder van diens kiescampagne, PC Farias, beschuldigde van corruptie (via het weekblad Veja), werd dit bevestigd door Calheiros. Er kwam een parlementaire onderzoekscommissie, versterkt door de getuigenis van Renan. Het resultaat is bekend: het mandaat van Fernando Collor werd geannuleerd: hij nam ontslag vooraleer hij officieel afgezet werd (in december 1992).

Joice Hasselmann verklaarde tegenover het internetportaal dat zij een aanklacht zal indienen bij het openbaar ministerie, alsmede zal vragen aan de commissie voor ethiek van de Kamer om een onderzoek op te starten: “Ik ga mij niet blijven laten aframmelen en kalm blijven”, aldus de volksvertegenwoordigster. Een parlementaire onderzoekscommissie hieromtrent zal waarschijnlijk gedoopt worden als de “CPMI Fake News”. (CPMI=Comissão Parlementar Mista de Inquérito)

UOL Noticias publiceerde vorige maand al een artikel waarin bevestigd wordt dat 80% van de accounts van robots die valse berichten de wereld in stuurden in het voordeel van Bolsonaro (voor en tijdens de verkiezingen van 2018) via Whatsapp, nog altijd actief is.

Indien Joice haar beschuldigingen volhoudt en als die bevestigd worden, dan ziet het er niet zo best uit voor de mandaten van de president en zijn drie nakomelingen.

Bron 1Bron 2

Foto: Marcos Corrêa - PR

#JoiceHasselmann #UOL #PedroCollor #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #RenanCalheiros #JairBolsonaro #PCFarias #EduardoBolsonaro #FlávioBolsonaro #Veja #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page