top of page
  • Observer

Bolsonaro beschuldigt NGO’s van brandstichting

Queimadas

President Bolsonaro sluit niet uit dat NGO’s die voorheen geld kregen uit het buitenland, verantwoordelijk zijn voor de verhoging van het aantal branden in het regenwoud gebied. Volgens hem is het de bedoeling om een “campagne te voeren” tegen de federale regering. Hij beschuldigde eveneens enkele gouverneurs uit de regio om oogluikend akkoord te gaan met de criminele brandstichtingen.

“Deze misdaden bestaan, zijn echt, en wij moeten alles doen wat mogelijk is om daar een einde aan te maken, maar wij hebben die NGO’s op droog zaad gezet. Van al het geld dat andere landen naar hier stuurden (als hulp in de strijd tegen de ontbossing) ging 40% naar die NGO’s. Dat is nu afgelopen. En ze krijgen ook geen overheidsgeld meer. En op die manier zitten ze zonder geld. Het is niet uitgesloten, ook al kan ik het niet bevestigen, dat deze NGO’rs nu op een criminele manier reageren om de aandacht te trekken op mijn persoon, tegen de regering van Brazilië. Dat is momenteel de oorlog waar wij tegenaan kijken”, zo zei hij tegen journalisten bij het verlaten van het presidentiële paleis.

Hij voegde eraan toe “dat de milieuactivisten nu met de mond vol tanden staan en dat het mogelijk is dat zij die nu foto’s maken van de bosbranden, zelf brandstichters zijn”, zeggende “dat het vuur op strategische plaatsen in het ganse Amazone gebied aangestoken werd”: “Alles wijst erop dat zij overal naartoe trokken om te filmen en om brand te stichten, zo denk ik er over”, aldus de president.

Op de vraag “Kan de drooglegging van de budgetten van het Amazonië Fonds de bestrijding van die branden benadelen?” antwoordde hij dat 40% van die budgetten enkel dienden om de NGO’s in leven te houden: “Toon mij één boom die geplant werd dankzij die schenkingen uit het buitenland”, zo daagde hij uit. Hij voegde eraan toe dat het “naïef” is om te geloven dat landen als Noorwegen en Duitsland geld zouden sturen naar het buitenland zonder daarvoor iets voor in ruil te krijgen: “Er bestaat geen vriendschap tussen landen, enkel belangstelling”.

Gouverneurs

Bolsonaro zei ook dat de gouverneurs een oogje dichtknijpen wat de branden betreft in het Amazonië gebied: “Ik wil geen namen noemen van wie hier nu stilzwijgend akkoord gaat en de schuld afschuift op de federale regering. Er zijn hier deelstaten, ik wil ze niet vernoemen, in het noorden van Brazilië, waar de gouverneur geen vinger uitsteekt om te helpen in de strijd tegen deze branden. Ze vinden het leuk”, en: “Zoek de woordvoerders van die gouverneurs maar eens op en vraag hen wat er aan de hand is, en wat ze er al aan deden. Er zijn deelstaatregeringen die wel degelijk iets kunnen doen, maar ze doen niets”.

De president liet weten dat de regering sinds gisteren overlegt over wat er kan gedaan worden, en vermelde de ministeries van landsverdediging, milieu en justitie: “Het ministerie van justitie kan 40 manschappen sturen van de Força Nacional, een druppel water in de oceaan. Van de strijdkrachten kunnen we enkele lokale eenheden inzetten. Van hieruit kunnen we geen mensen sturen. Vanaf september kunnen we zelfs geen eten meer kopen voor het leger. Dat is de situatie waarin wij ons bevinden”.

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#Amazonas #BraziliëNieuwsOnline #ForçaNacional

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page