top of page
  • Observer

Bolsonaro: Brazilië is een grootmacht op het vlak van landbouw

BolsoPactoLeticia

President Bolsonaro zei gisteren dat Brazilië bekritiseerd wordt door andere landen vanwege de ontbossing in het Amazonegebied, omdat het land een wereldmacht is op het vlak van de landbouw. Volgens hem wordt Brazilië voortdurend bedreigd en werkt een “kleine groep Brazilianen” tegen de regering op dit vlak.

Hij legde deze verklaring af tijdens een videoconferentie met de leiders van alle landen waarvan een deel bedekt wordt door het Amazone-regenwoud. De virtuele bijeenkomst vond plaats bijna een jaar nadat de landen van de regio van het “Leticia Pact” een overeenkomst tekenden die maatregelen vastlegde voor het behoud van het Amazonegebied.

Naast Bolsonaro namen de presidenten Iván Duque (Colombia), Martín Vizcarra (Peru), Jeanine Áñez (Bolivia) en Lenín Moreno (Ecuador) deel aan de videoconferentie, alsmede de ambassadeurs van Guyana en Suriname in Brazilië.

Bolsonaro: “U kan het zien: in juli van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar, registreerden wij een afname van 28% in het aantal branden in de regio, maar toch worden we bekritiseerd. Brazilië is tenslotte een grootmacht op het vlak van de landbouw; we worden voortdurend bedreigd en een klein aantal Brazilianen werkt ons tegen in deze kwestie”.

Het Inpe instituut (Instituto de Pesquias Espaciais), verbonden aan het ministerie van Wetenschap en Technologie, kondigde vorige vrijdag een vermindering aan van 28% inzake het aantal meldingen van ontbossing, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Vergeleken met een periode van twaalf maanden was er echter een stijging van 34,5%.

AmazoniaRealInc

Met betrekking tot de brandhaarden wees Inpe erop dat het aantal in het Amazonegebied toenam met 28% in juli, in vergelijk met juli 2019, het jaar dat door het Amerikaanse ruimteagentschap Nasa als het meest verwoestende beschouwd werd op het vlak van bosbranden.

Bolsonaro zei dat hij tijdens ontmoetingen met ambassadeurs hen uitnodigde om samen met hem over, bijvoorbeeld de regio’s tussen Boa Vista (Roirama) en Manaus (Amazonas) te vliegen, en verklaarde: “Ik heb het hier over ongeveer 600 km waar je geen enkele vuurhaard zal vinden, geen kwart hectare ontbost gebied. Dit omdat het bos zichzelf behoudt door zijn kracht en vochtigheid, net zoals de bossen bij jullie, en niet spontaan in brand vliegt”.

Tussen augustus van vorig jaar, en 31 juli 2020, kwamen er meldingen van ontbossing van een totaal van 9.205 km2, een gebied dat zes keer zo groot is als de metropool São Paulo. Tussen augustus 2018 en juli 2019 ging het nog om 6.844 km2.

Volgens de president echter, blijft het grootste deel van het regenwoud intact, en dat bewijst volgens hem, dat de landen in deze regio “perfect in staat zijn om voor dit erfgoed te zorgen”. Op verhoogde toon zei hij: “Dat verhaal dat het Amazonegebied verteerd wordt door het vuur, is een leugen! En we moeten dat bestrijden met reële cijfers. En dat is wat wij hier in Brazilië doen”, zo klonk het.

Hij voegde eraan toe dat de Amazone-landen oneerlijke kritiek krijgen van andere landen en dat ze zich hiertegen moeten verzetten: “Wij tonen de wereld geleidelijk de werkelijkheid aan van het Amazonegebied, een totaal andere werkelijkheid als diegene die door de pers en enkele buitenlandse regeringen voorgesteld wordt.

De samenkomst van de leiders van de betrokken landen werd niet live uitgezonden door de regering. De realtime transmissie vond plaats via de platformen van de Colombiaanse regering. De uitspraken van Bolsonaro tijdens de conferentie werden later vrijgegeven door Secom (Secretária Especial de Comunicação).

Bron

Foto's: Marcos Coorêa - PR / Fotos Públicas - Bruno Kelly - Amazônia Real

#PactoLetícia #BoaVista #Manaus #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #MartínVizcarra #JeanineÁñez #Secom #Inpe #Amazonas #LenínMoreno #IvanDuque

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page