top of page
  • Observer

Bolsonaro gaat op bezoek bij Trump

Pompeo-Araujo

Het geplande bezoek van Jair Bolsonaro aan de Amerikaanse president Donald Trump op 19 maart zou een gezamenlijke verklaring moeten opleveren, gebaseerd op drie pilaren: een bevestiging van de gedeelde waarden, de aankondiging van concrete maatregelen – zoals het gebruik van het lanceringsplatform Alcântara (Maranhão) door niet-Brazilianen -, en het uitstippelen van de gezamenlijke weg die gevolgd zal worden in de relatie Brazilië-USA, voornamelijk op economisch en commercieel vlak.

De ontmoeting met Trump in het Witte Huis zal het eerste bilaterale bezoek zijn van president Jair Bolsonaro sinds zijn officiële intrede. De keuze voor de USA als eerste internationale bestemming is betekenisvol. De regering Bolsonaro maakte eerder al duidelijk dat hun buitenlandse politiek een nieuwe oriëntatie krijgt en dat hierbij toenadering gezocht wordt tot de Amerikanen.

Nadat Bolsonaro de verkiezingen won, kreeg hij al snel bezoek van Trump’s nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, en de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo was aanwezig bij de inauguratie van Bolsonaro. De Amerikaanse afgevaardigde Kim Breier trok naar Brasília om de laatste details te bespreken van de akkoorden tussen beide landen die zullen aangekondigd worden.

In de verklaring over de affiniteit van waarden willen beide regeringen verdergaan dan de traditionele herbevestiging van structurele principes als de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat. Beide teams zijn ook van plan om een manifestatie van convergentie van politieke visie op te nemen in de akkoorden. De crisis in Venezuela zal hierbij als voorbeeld dienen.

De regering Trump ziet in het Brazilië van Bolsonaro een ongekend moment met meer overeenstemmende elementen dan verschillen, niet alleen door de bewondering van een deel van de Brazilianen voor de Amerikanen, maar ook door de samenstelling van de economische ploeg, benoemd door Bolsonaro.

Venezuela

De Venezolaanse crisis zal een verplicht onderwerp vormen in de ontmoeting tussen de twee leiders. Brazilië vormde, samen met de Groep van Lima, een van de eerste natie die de VS volgde en de president van de Venezolaanse Nationale Vergadering, Juan Guaidó, erkende als interim-president van Venezuela. Dergelijke regionale steun is erg belangrijk voor de USA om aan te tonen dat zij niet geïsoleerd zijn om hun politiek tegen het regime van Nicolas Maduro aan te scherpen.

De regering Bolsonaro zit op dezelfde lijn als de regering Trump m.b.t. de toenemende druk op Maduro, maar de verklaring van Brazilië tegen een mogelijke militaire interventie in het buurland gooide roet in het eten en vormde een negatief punt voor het Witte Huis.

Volgens ambtenaren die de aanwezig waren op de voorbereidende vergaderingen in Washington, georganiseerd door minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo, voerden de Amerikanen geen druk uit opdat de Brazilianen de toespraken van Trump zouden ondersteunen. Zij (de Amerikanen) geven wel toe dat de uitspraak “alle opties liggen op tafel” verzwakt wordt wanneer een van de buurlanden van Venezuela niet wil weten van een interventie. Het team van Trump is dat ook niet van plan maar wil de bedreiging wel levend houden, als een krachtig strategisch argument.

Alcântara

Bij de rakettenbasis Alcântara wordt gestreefd naar een andere omschrijving, van “área segregada” naar “área controlada ou restrita”. Het akkoord wil de gebruikte technologie in de ruimte beschermen. De markt van deze technologie is vandaag voor 80% van Amerikaanse oorsprong, en zonder een akkoord met hen blijft een samenwerking met andere landen en bedrijven geblokkeerd. Brazilië hoopt hierdoor investeringen aan te trekken voor de regio.

Bron: Estado de São Paulo

Foto boven: De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo en de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo

Foto: State Department photo/ Public Domain

#KimBreier #Alcântara #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #GroepvanLima #JohnBolton #ErnestoAraújo #DonaldTrump #MikePompeo #JairBolsonaro #JuanGuaidó #Maranhão #NicolasMaduro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page