top of page
  • Observer

Bolsonaro: geen militaire interventie

BolsoGen

Verkozen president Jair Bolsonaro verklaarde vandaag dat hij de militaire interventie in Rio de Janeiro niet zal voortzetten in 2019. De maatregel werd (in februari) genomen door de huidige president Michel Temer en de termijn vervalt op het einde van dit jaar.

Bolsonaro verdedigde dat eventuele operaties in het kader van de wet GLO (Garantia da Lei e da Ordem), wanneer de gewapende strijdkrachten ingezet worden voor de publieke veiligheid, eerst door het parlement goedgekeurd worden. Hij gaf kritiek op het ontbreken van een juridische achtergrond waardoor de militairen in dienst gevrijwaard blijven van vervolging in een crimineel proces. Hij vergeleek het werk van de militairen met dat van dokters, zeggende dat er altijd een risico op een overlijden bestaat bij een chirurgische ingreep: “Gaan we daarom de chirurg straffen?” , zo vraagt hij zich af.

Een juridische bescherming is volgens hem nodig om eventuele “collaterale effecten” te neutraliseren, indien nodig: “Het kan niet dat een jonge soldaat van 20 jaar, dienend bij de strijdkrachten tijdens een bezetting, 30 jaren opgesloten wordt na een confrontatie waarbij een bandiet om het leven komt, na een beoordeling door de militaire rechtbank. Dat is ontoelaatbaar en moet vooraf beoordeeld worden door het parlement”.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#GLO #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #MichelTemer #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page