top of page
  • Observer

Bolsonaro: Greenwald beging een misdaad

Greenwald-Glenn

President Bolsonaro gaf vandaag opnieuw kritiek op de journalist en oprichter van de website The Intercept Brasil, Glenn Greenwald. Volgens de president beging de journalist een misdaad bij het publiceren van de reportages die zich baseren op gesprekken die toegewezen werden aan minister van justitie en publieke veiligheid Sérgio Moro, en andere autoriteiten.

“Volgens mij pleegde hij een misdaad. In elk ander land zou hij zich reeds in een andere situatie bevinden. Ik hoop dat de federale politie snel tot een conclusie komt, en de juiste connecties blootlegt”, zo zei hij.

In zijn getuigenis zegt hacker Walter Delgatti Neto dat hij de gesprekken tussen de gerechtelijke autoriteiten, betrokken in het Lava Jato onderzoek, doorspeelde aan The Intercept zonder daar voor betaald te worden. President Bolsonaro trekt dat in twijfel: “Naar mijn mening waren er wel degelijke geldelijke transacties. De bedoeling is altijd dezelfde: het Lava Jato proces in opspraak brengen, Sérgio Moro, mijn persoon, pogingen tot diskwalificatie en afbraak. De invasie van een telefoon is een misdaad, punt aan de lijn. Je kunt er niet mee weg komen door te stellen ‘ik ben een journalist’. Een journalist moet zijn werk doen, zijn bronnen afschermen, ok. Echter, een criminele bron beschermen, een misdaad die de republiek ondermijnt en Brazilië een slechte naam bezorgt in het buitenland?”

De factor “Manuela D’Ávila”

De president liet zich vooralsnog niet uit over de manier waarop de hacker in contact kwam met Glenn Greenwald. Raquel Brugnera schrijft op de website Jornal da Cidade Online dat Manuela D’Ávila (PCdoB), voormalige volksvertegenwoordigster en ex-kandidate vicepresident naast Fernando Haddad (PT), wist dat Walter Delgatti Neto de gesprekken bekomen had door het hacken van de telefoons van de getroffen autoriteiten, op illegale wijze dus, zonder dat te melden aan de politie. Ze wijst er ook op dat The Intercept een contactpagina heeft met de namen van meer dan 20 journalisten, met naam, foto en persoonlijk e-mail adres. De hacker had Manuela dus niet echt nodig als hij iets te melden had aan Glenn Greenwald, of met hem in contact wou treden.

Bron 1Bron 2

Foto: Gustavo Bezerra - Fotos Públicas

#BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #LavaJato #JornaldaCidadeOnline #ManuelaDAvila #JairBolsonaro #TheIntercept #GlennGreenwald #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page