top of page
  • Observer

Bolsonaro: Guaraná Jesus is een homodrankje

BolsoGuaranaJesus

De frisdrank Guaraná Jesus is erg populair in de staat Maranhão, net zoals de pizza in São Paulo, Biscoito Globo voor de cariocas (inwoners van Rio de Janeiro) als ze naar het strand gaan, de opgerolde cake van de Pernambucanos (inwoners van Pernambuco), acarajé voor de Baianos (die het wel alle dagen kunnen eten) en de churrasco (barbecue) voor de gaúchos (Rio Grande do Sul) in het weekend.

President Bolsonaro profiteerde van zijn bezoek aan Maranhão en van het glas Guaraná Jesus dat hij in zijn handen gestopt kreeg, om een aanval te lanceren op “vijandig” terrein op de inwoners van de deelstaat, gouverneur Flávio Dino (van de linkse partij PCdoB), en op homoseksuelen.

Het was zijn eerste bezoek aan Maranhão en hij stond er blijkbaar op om het onvergetelijk te maken. Bolsonaro landde in São Luís zonder mondkapje, zich niets aantrekkend van de geldende regels ter plaatse tegen de verspreiding van het coronavirus. Hij kwam er op bezoek om een stuk van de nieuwe snelweg BR-135 in te wijden.

Guarana-Jesus

Vooraleer hij vertrok naar Imperatriz, de tweede grootste stad van Maranhão, dronk hij een glas van de frisdrank en trok de (roze) kleur van het goedje meteen in het belachelijke, live te zien en te horen via de sociale media. Hij zei tegen de uitbater van de bar die hem het glas aanbood (foto boven): “Hier word ik een ‘boiola’ (gay), net zoals een ‘Maranhense’ (inwoner van Maranhão). Een roze guaraná!” .

Het woord ‘Boiola’ wordt in de woordenboeken omschreven als een homoseksuele man, een zwak of bangelijk individu. Het is duidelijk dat het hier om homofobie gaat. De uitspraak van de president bevestigt de beschuldiging dat hij homofobisch is. Het is trouwens niet de eerste keer dat hij zich van die kant laat zien. In 2011 stelde iemand hem de vraag of hij stemmen zou aanvaarden van homoseksuele kiezers. Hij antwoordde toen: “Dergelijke stemmen zijn welkom, en zij stemmen op een macho, ze willen niet stemmen op een ‘boiola’ omdat een ‘boiola’ niet aan hun verwachtingen voldoet, dus stemmen ze maar op een macho”.

Over de seksuele oriëntatie van zijn zonen oordeelde hij als volgt: “Ik beschik over geen enkele informatie dat een van mijn zonen een homoseksueel gedrag vertoont met eender wie, ook al omdat het enige wat die ‘bichos’ (gays) te bieden hebben, niet kan tippen aan het aanbod van een vrouw”.

Bolsonaro verliet Maranhão met de uitspraak dat de staat achteraan hinkt met de rest van Brazilië omdat ze door communisten geregeerd wordt. Diezelfde avond, tijdens zijn gebruikelijke live op Facebook, verontschuldigde hij zich: “Ach, ik stond daar te praten met een kerel en zei iets over de roze kleur van de guaraná. Iemand, ik weet niet wie, verspreidde mijn woorden, de indruk gevend dat ik iemand in Maranhão wilde beledigen. Dat is niet zo, integendeel, het gaat hier om kwaad opzet”.

Gouverneur Flávio Dino (afwezig tijdens het bezoek) kondigde inmiddels aan dat hij de president gaat aanklagen bij het gerecht: “Bolsonaro kwam naar Maranhão met zijn gebruikelijk gebrek aan opvoeding en goed gedrag. Hij stak de draak met een van onze belangrijkste streekproducten, de Guaraná Jesus. En erger: hij gebruikte overheidsgeld om hier politieke propaganda te voeren. Hij zal hiervoor vervolgd worden”, zo schreef de gouverneur.

Bron

Foto's: Alan Santos - PR / Pinterest

#RioGrandedoSul #Acarajé #FlávioDino #Pernambuco #Boiola #JairBolsonaro #Churrasco #Maranhão #PCdoB #Bahia #GuaranáJesus #BRNieuws #BiscoitoGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page