top of page
  • Observer

Bolsonaro: Het lijkt erop dat die kwestie met het virus voorbij is

BolsoCaiadoMandetta

In een live met enkele religieuze leiders zei president Bolsonaro gisteren: “Het lijkt erop dat die kwestie met het virus voorbij is, maar wel in aantocht en fors aan de deur kloppend is de kwestie van werkloosheid”. Columnist Ricardo Noblat (Veja) stelt hierop de volgende vraag: “In welk land leeft hij? Wat er momenteel gebeurt, is net het tegenovergestelde: het coronavirus galoppeert door het land, mensen besmettend en dodend in alsmaar grotere aantallen. En zo zal het zijn in de twee volgende maanden, aldus minister Luiz Henrique Mandetta (gezondheid).

Wie wel mogelijk uit de regering stapt, is Mandetta, tenzij Bolsonaro de nieuwe zure appel doorslikt die de minister gisteren opdiende tijdens zijn interview door het zondagavondprogramma Fantástico (O Globo) door te zeggen dat de Brazilianen niet meer weten naar wie ze nu moeten luisteren, naar de minister of naar de president. Bovendien gaf Mandetta het interview vanuit de hoofdzetel van gouverneur (Goiás) Ronaldo Caiado die eveneens brak met Bolsonaro, iets wat nog meer ongenoegen veroorzaakte.

Zal Bolsonaro dit aanvaarden? Is hij bereid zijn minister van Volksgezondheid te ontslaan te midden van een pandemie die, volgens de officiële cijfers, tot nog toe meer dan 22.000 Brazilianen besmette en reeds meer dan 1.200 anderen doodde? En net nu dat het virus ook mensen treft die niet tot een van de risicogroepen behoren?

Een week geleden beleefde de minister de meest gespannen vergadering van zijn carrière waarbij zijn ontslag echt aan een zijden draadje hing, een vergadering met de president in het Palácio do Planalto, samen met een tiental andere ministers. De ontstane vonken tijdens die meeting werden vakkundig geblust door ministers die kost wat kost wilden vermijden dat Mandetta ontslag nam, of ontslagen werd door Bolsonaro.

Op een bepaald moment zei Mandetta letterlijk tegen de president: “Zolang ik minister van Gezondheid ben, bepaal ik wat er gebeurt, niet u meneer de president”. Tot grote verwondering van de aanwezigen hield Bolsonaro zijn mond en gaf geen antwoord. Later zei generaal Fernando de Azevedo e Silva (landsverdediging), enigszins perplex tegen een vriend: “Je kent me. Je weet dat ik een bemiddelaar ben. Maar op dat moment, mocht ik president geweest zijn, dan had ik hem ontslagen”.

Het probleem van de president bestaat erin dat hij er zich heel erg van bewust is dat een ontslag van Mandetta allesbehalve een goede zaak zou zijn. In dat geval zou hij als enige verantwoordelijke overblijven voor de enorme schade toe het virus toebrengt aan het land. Bolsonaro geeft er de voorkeur aan om Mandetta publiekelijk door de hete olie te halen in de hoop dat deze, verzwakt, doet wat hij zou willen, ofwel zelf opstapt.

Het duel tussen beiden lijkt op zijn einde te lopen. Mandetta kan Bolsonaro niet meer uitstaan, omgekeerd idem. Mandetta wil levens redden, Bolsonaro de economie. Het geduld van de minister raakt op. Het is nu enkel afwachten wie de knoop doorhakt.

Foto boven: President Bolsonaro, gouverneur Ronaldo Caiado en minister Mandetta bij een bezoek aan een veldhospitaal in Águas Lindas – Goiás, vorige zaterdag.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#BraziliëNieuwsOnline #FernandodeAzevedoeSilva #Fantástico #RonaldoCaiado #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #Goiás #LuizHenriqueMandetta #ÁguasLindas #OGlobo #Veja #RicardoNoblat

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page