top of page
  • Observer

Bolsonaro: Hou je mond!

Bolso-Rolando-Alexandre-de-

Eén dag nadat hij in allerijl de nieuwe chef van de federale politie (PF) benoemde (Rolando Souza, boven op de foto naast de president), ontkende Bolsonaro vandaag dat hij tussenkomt in onderzoeken van dat orgaan, en wond zich op nadat de aanwezige journalisten voor het Palácio do Planalto vragen stelden over het weghalen van de superintendent van de PF in Rio de Janeiro.

Driemaal na elkaar schreeuwde hij “Hou je mond!” en verliet daarna het gezelschap zonder verdere commentaar.

Souza werd gisteren benoemd en ging daarna onmiddellijk aan de slag zonder enige verdere ceremonie zoals gebruikelijk. Op dezelfde dag, als een van zijn eerste acties, wijzigde de nieuwe chef van de PF het commando in Rio de Janeiro, een regio die van groot belang is voor Bolsonaro en zijn zonen.

Superintendent Carlos Henrique Oliveira werd uitgenodigd om de taak op zich te nemen van executive-directeur van de PF in Brasília, de nummer twee na Rolando Souza. Delegados (politiechefs) zien de bevordering als een ‘strategie’ om het commando van de PF in Rio de Janeiro te vervangen. Het is vooralsnog niet bekend wie de taak gaat overnemen.

Bolsonaro: “Over de superintendent van Rio de Janeiro, waarvan Moro zegt dat ik hem wil vervangen omwille van familiale kwesties… : Niemand van mijn familie wordt onderzocht, noch ikzelf, noch mijn zonen, zero. Het is een leugen die voortdurend herhaald wordt door de pers, zeggende dat mijn zonen de superintendent willen vervangen.”

Sérgio Moro, de voormalige minister van Justitie, zei toen hij zijn ontslag aankondigde (op 24 april), dat Bolsonaro probeerde tussen te komen in onderzoeken van de federale politie, en om toegang te krijgen tot verslagen van het orgaan. Moro zei ook dat Bolsonaro, naast een wissel van het commando op nationaal vlak, ook van plan was om wijziging aan te brengen aan regionale supervisies, zoals in Rio de Janeiro.

Bolsonaro: “Waar gaat hij (Carlos Henrique Oliveira) naartoe? Hij wordt executive-directeur van de PF nadat hij eerst superintendent was. Er zijn 27 superintendenten (eentje in elke deelstaat). Vervang ik hem door iemand anders? Oefen ik invloed uit op de federale politie? Dat is deugnieterij!” , zo riep hij, met een kopij van een krantenkop van de Folha de São Paulo in zijn handen, berichtend over de wissel in Rio de Janeiro: “Nieuwe directeur van de PF aanvaard zijn benoeming en gaat in op het verzoek van Bolsonaro. Wat een schurken pers Folha de São Paulo! Schurken klinkt lovend voor de Folha de São Paulo!”

De nieuwe chef van de PF, Rolando Souza, wordt beschouwd als de rechterhand van Alexandre Ramagem, baas van de geheime dienst Abin, en de eerste keuze van Bolsonaro, geblokkeerd door minister/rechter Alexandre de Moraes van het hooggerechtshof STF. De minister concludeerde dat de geplande benoeming door Bolsonaro niet voldeed aan het principe van onpersoonlijkheid.

De benoeming van Rolando wordt beschouwd als een alternatief van de president om de invloed van Ramagem, een intieme vriend van de familie Bolsonaro, te behouden.

De, nu ex-superintendent van de PF in Rio kan mogelijk ondervraagd worden in het onderzoek tegen Bolsonaro wegens pogingen tot politieke beïnvloeding in het orgaan. Procureur-generaal Augusto Aras diende gisteren al een verzoek in hiervoor, bij het STF.

Oliveira bevond zich vorig jaar al in het centrum van een crisis tussen Moro en Bolsonaro omtrent de wissel van het commando bij de PF. Naast hem zal ook de ex-directeur-generaal van de PF, Maurício Valeixo, en superintendent van Amazonas, Alexandre Saraiva, gehoord worden. Saraiva werd door Bolsonaro aangewezen om het commando over te nemen in Rio de Janeiro.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - PR

#BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #RolandoSouza #AlexandreRamagem #MaurícioValeixo #FolhadeSãoPaulo #AugustoAras #CarlosHenriqueOliveira #SérgioMoro #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page