top of page
  • Observer

Bolsonaro: ik heb al vaak geweend

Bolso-Tears

Vijf maanden nadat hij zijn ambt aanvatte als president, geeft Jair Bolsonaro toe bij een interview, toegestaan aan het tijdschrift Veja, dat hij al veel geweend heeft in die periode: “Ik kende slapeloze nachten, en heb vaak geweend. Bezorgdheid hé? Het ontbreekt aan een minimum van patriottisme bij sommige mensen die de toekomst van het land bepalen”.

Bolsonaro klaagt over wat hij beschouwt als “sabotage” van de regering, veroorzaakt door bepaalde ministeries die bezet zijn door tegenstanders. Hij vindt ook dat hij lijdt onder het gebrek aan ervaring van zijn geallieerde basis die verwacht dat hij de problemen aan de wortels aanpakt en oplost.

Het interview wordt één dag na de nieuwe protesten van studenten en leerkrachten gepubliceerd. De eerste golf protesten tegen de kortingen in de begroting voor het onderwijs vonden nauwelijks 15 dagen geleden plaats.

De president klaagt ook over de invloed van de linkse oppositie en zegt dat die ideologie zelfs aanwezig is in het ministerie van landsverdediging, vandaag geleid door generaal Fernando Azevedo e Silva: “Wij plaatsten militairen aan het commando van dat ministerie, voorheen bevolkt door burgers. Er was een vrouw in de leiding, die echtgenote is van de nr. 2 van de MST (landloze beweging); een ex-volksvertegenwoordigster van de PT, linkse figuren.. dat kan toch niet? Het ergste is de bezetting in het ministerie van opvoeding”, aldus Bolsonaro. Volgens hem is de “sabotage” van de regering het resultaat van een “machtsstrijd” tussen leden van linkse en rechtse partijen.

Che Guevara X Brilhante Ustra

In 2016 stemde Bolsonaro voor de afzetting van Dilma Rousseff, en droeg zijn stem op aan Carlos Alberto Brilhante Ustra, een bekende martelaar uit de tijd van de militaire dictatuur (Rousseff was ooit lid van een stedelijke linkse guerrilla groep, en werd gemarteld nadat zij opgepakt werd door de militairen). Hij riep toen: “”Ter nagedachtenis van kolonel Carlos Alberto Brilhante Ustra, de angst van Dilma Rousseff”.

In dit interview herhaalde hij de hulde aan de toenmalige martelaar door te zeggen dat hij er niet tegen was dat er in de scholen en universiteiten onderwezen wordt over Che Guevara, een guerrillastrijder en een leider van de Cubaanse revolutie. Maar, aldus Bolsonaro, dat moet er evenzeer gepraat worden over Ustra, bij wijze van oppositie aan Che Guevara.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#CheGuevara #CarlosAlbertoBrilhanteUstra #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #FernandoAzevedoeSilva #MST #Cuba #DilmaRousseff #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page