top of page
  • Observer

Bolsonaro: ik stel mijn veto, jullie mogen het wegstemmen

SantiagoBolso

President Bolsonaro besloot zijn “deels” veto te stellen tegen een amendement waardoor een schuld van een miljard reais wordt kwijtgescholden aan de Braziliaanse kerken. De kwijtschelding werd goedgekeurd in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

De schuld ontstond omdat de religieuze leiders botweg weigerden om allerlei sociale bijdrages te betalen op de vele gulle vergoedingen die uitbetaald worden aan hun predikers, dezelfde die ook het geld in het laatje brengen.

Bolsonaro, een forse verdediger van de evangelische kerken (wiens steun hij goed kan gebruiken, zowel wat stemmen betreft als de ondersteuning van zijn beleid in het parlement), raakte hierdoor in nauwe schoentjes, vooral tegenover zijn minister van Economie Paulo Guedes, een tegenstander van de kwijtschelding. De president stelde dus gedeeltelijk zijn veto tegen de goedgekeurde wetswijziging maar publiceerde een boodschap via zijn sociale netwerken waarin hij uitlegde dat dit nodig was om te vermijden dat hij ter verantwoording geroepen wordt wegens fiscale onverantwoordelijkheid. Omwille van zijn standpunt dat kerken niet mogen belast worden, en dat hij tegen de “absurde boetes” is die hen opgelegd worden, suggereerde de president dan maar dat de volksvertegenwoordigers en senatoren zijn veto onderuit halen, de perfecte oplossing om de goedkeuring van het parlement te laten doorgaan zonder enig gevolg voor hem.

Volgens het amendement zouden kerken worden vrijgesteld van het betalen van sociale bijdragen op de netto winsten, van de boetes die zij ontvingen voor het niet betalen van de belasting, en zullen ze voortaan geen enkele sociale bijdrage meer hoeven te betalen. Het veto van de president geldt enkel voor de amnestie van de boetes.

Foto boven: President Bolsonaro naast “apostel” Valdemiro Santiago van de “Igreja Mundial do Poder de Deus” (in betere tijden: Santiago verkeert momenteel in ernstige financiële moeilijkheden, deels door de pandemie maar ook omdat hij vervolgd wordt wegens poging tot oplichting).

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR 

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PauloGuedes #ValdemiroSantiago

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page