top of page
  • Observer

Bolsonaro krijgt pannenslag cadeau voor zijn verjaardag

Panelaco

“Brazilië is een natie op drift. Indien de regering niets doet, of niet wil doen, laat ons dan doen wat moet gedaan worden”. Deze uitspraak komt van gouverneur Rui Costa (Bahia), n.a.v. de strubbelingen tussen president Bolsonaro en de gouverneurs van de respectievelijke deelstaten. Voor wie er nog aan twijfelt: de gebruikte taal wordt alsmaar grimmiger en donkere wolken beginnen zich op te stapelen aan de politieke horizon, net alsof de pandemie nog niet genoeg ellende veroorzaakt voor de Braziliaanse maatschappij, net als in andere landen overigens.

In het dispuut met de gouverneurs verhoogde Jair Bolsonaro gisteren de toon en schold João Doria (São Paulo) uit als een “krankzinnige”. Bij een interview door CNN Brasil bevestigde de president “dat de verkiezingen van 2022 nog veraf liggen”, verwijzend naar Doria en zijn collega Wilson Witzel (Rio de Janeiro). Van beiden wordt verwacht dat ze zich kandidaat zullen stellen voor de presidentsverkiezingen. Beiden hielden zich ook niet in en uitten in de voorbije dagen zware kritiek op de president.

Zowel Witzel als Doria verwijten de president dat hij een lethargische houding aanneemt bij de confrontatie van de pandemie, en steken niet meer weg dat ze een tegengestelde houding aannemen. Bolsonaro: “Deze gouverneurs, het zijn er niet zo veel, houden niet op met mij te bekritiseren, zeggen dat ik geen leiderschap vertoon. Zeg maar tegen hen dat de verkiezingen van 2022 nog te ver weg zijn om nu al dergelijke aanvallen te lanceren, een gedrag dat leidt tot een onnodige afbraak van het hoofd van de federale regering”.

João Doria kondigde gisteren een quarantaine aan van 15 dagen in São Paulo, met mogelijke verlenging. Alle handelszaken moeten verplicht sluiten (behalve essentiële verkoopspunten als apotheken, supermarkten), restaurants, bars, alles moet dicht. Bolsonaro is het daar niet mee eens: “Doria is krankzinnig. Hij voert politiek bovenop deze crisis. Het gaat hier om een gouverneur die ontkent dat hij mijn naam gebruikte om verkozen te worden, en ik betreur dan ook ten zeerste zijn politieke houding. Hij maakt misbruik van dit moment om politiek te groeien”.

Doria, naast het afkondigen van de maatregelen, gaf kritiek op de president: “Het is erg jammer dat Brazilië niet beschikt over een leider die de bevolking oriënteert, kalmeert, een correcte houding aanneemt en een ploeg leidt om de juiste beslissingen te nemen die voldoen aan de verwachtingen van de bevolking. Door de afwezigheid van een dergelijke leider, nemen wij hier in São Paulo, samen met de burgemeesters van de gemeentes, onze verantwoordelijkheid op om datgene te doen waar president Bolsonaro niet in slaagt”. Verder zei hij ook dat er een vergadering komt van alle gouverneurs in het zuid-oosten van het land m.b.t. de coördinatie van de acties tegen de verspreiding van het virus.

Gouverneur Witzel had vrijdag al gezegd dat de federale regering ageert met “de snelheid van een schildpad”: “Het gaat om onze hospitalen die hier belast worden, en ondertussen werkt de federale regering zo traag als een schildpad. Ik vaardigde dit decreet uit omdat de regering er kennis van neemt dat er moet ingegrepen worden, om hen eens en voor altijd wakker te schudden”, aldus Witzel.

Verjaardagsgeschenk: potten & pannenslag

Voor de vijfde opeenvolgende dag vormde president Bolsonaro het doelwit van een potten & pannenslag in het ganse land, bij wijze van protest tegen zijn beleid, of net het gebrek daaraan. De protesten werden geregistreerd in hoofdsteden als Rio de Janeiro, São Paulo, Recife, Salvador en Brasília. Naast het pannengekletter werden er ook slogans geroepen als “Weg met Bolsonaro!”, en kritiek op de president in het algemeen.

De oproep tot deze manifestatie van onvrede gebeurde via de sociale media, sinds vorige dinsdag. Bekijk hieronder een stukje van de video om een indruk te krijgen van wat er gisterenavond te horen was in de Braziliaanse steden.

De president zei dat hij zich geen zorgen maakt over de protesten: “Ik maak mij niet druk over deze ‘panelaços’. Ik ben bezorgd voor het virus, de gezondheid en de werkgelegenheid van de Brazilianen. Eender welke ‘panelaço’ of een andere vorm van manifestatie, is democratisch. Wanneer er iemand een ‘panelaço’ zou organiseren tegen O Globo, dan zouden we doof worden in de steden. Maar ik zal daar niet toe oproepen, maak mij daar geen zorgen over. Moest er een protest komen tegen O Globo en tegen enkele andere autoriteiten die hier rondlopen, dan zou dat een oorverdovend lawaai opleveren. Ik wil mij niet mengen in die strijd. Ik vecht tegen andere dingen, gezondheid, werk, het leven en de veiligheid van de Brazilianen”, zo zei hij.

Na de negatieve repercussie vierde de president zijn 65ste verjaardag in besloten kring, omringd door zijn familie en enkele trouwe raadgevers.

Bron: Estadão

Foto: Fotos Públicas - Jorge Araujo

#CNNBrasil #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #JoãoDoria #RuiCosta #OGlobo #WilsonWitzel #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page