top of page
  • Observer

Bolsonaro maakt (opnieuw) cynisch grapje

BolsoTubaina

Brazilië scoorde gisteren weer een trap hoger in de macabere ranking van het aantal doden op wereldschaal, als gevolg van de pandemie met het coronavirus. Voor het eerst kwamen er meer dan 1.000 mensen om het leven in een tijdspanne van 24u. Het aantal besmettingen loopt nu op tot meer dan 270.000 gevallen, het totale aantal doden steeg tot 17.983. En president Bolsonaro gaf weer een ‘live’ weg via Facebook waar hij aankondigde dat de interim zorgminister, generaal Eduardo Pazuello, een nieuw protocol zal ondertekenen omtrent het gebruik van het geneesmiddel chloroquine. Het medicijn zal vrijgegeven worden voor patiënten in het beginstadium van de ziekte.

Volgens Bolsonaro zal niemand verplicht zijn om het middel te gebruiken, maar dat het protocol wel toelaat dat het mag gebruikt worden indien iemand dat noodzakelijk acht. Voordien was het geneesmiddel enkel beschikbaar voor patiënten in gevorderde of levensbedreigende staat.

Tijdens zijn verklaringen over dit onderwerp maakte Bolsonaro een ‘grapje’: “Wat is democratie? Wil je niet? Dan doe je het niet. Je bent niet verplicht om chloroquine te nemen. Wie rechts is, neemt chloroquine. Wie links is neemt Tubaína” (een bekende frisdrank).

De president profiteerde van de gelegenheid om een sneer te geven naar de gouverneur van Pernambuco, Paulo Câmara (PSB), die positief testte voor covid-19. De politicus gaf herhaaldelijk kritiek op het beleid van de Braziliaanse leider in de sanitaire crisis. Bolsonaro: “Ik denk dat iemand die beweert dat het om vergif gaat, het middel niet moet nemen. De gouverneur mag chloroquine nemen. Mogelijk heeft hij het niet nodig. Maar mocht ik in zijn plaats zijn, ik zou het nemen”.

De president gaf toe dat het middel in de toekomst mogelijk beschouwd zal worden als een soort placebo in de strijd tegen de ziekte. Maar hij zei ook dat de medische wereld mogelijk tot het besluit komt dat het middel wel degelijk bijdraagt tot de genezing van geïnfecteerden. Er bestaan op dit moment nog geen bewijzen van de efficiëntie van chloroquine tegen covid-19.

Het meningsverschil omtrent het gebruik van het geneesmiddel wordt aangeduid als de voornaamste reden waarom de vorige zorgminister, Nelson Teich, vorige week opstapte.

Nieuwe minister

Over de benoeming van een nieuwe minister van Volksgezondheid zei Bolsonaro dat hij geen haast had, en loofde de huidige plaatsvervanger, generaal Eduardo Pazuello. Volgens de president blijft Pazuella het commando voeren: “Voorlopig laat ik generaal Pazuello verder doen, hij doet het goed, is een intelligente persoon, een goede beheerder. Het goede verloop van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is aan hem te danken. Hij was ook de coördinator van de operatie Acolhida, opvang van de vluchtelingen uit Venezuela”.

Bron

Foto: Carolina Antunes - PR

#EduardoPazuello #NelsonTeich #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Coronavirus #COVID19 #PauloCâmara #Tubaína #Chloroquine

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page