top of page
  • Observer

Bolsonaro: mijn longen zijn wat beschimmeld

BolsoPiaui1

President Bolsonaro verklaarde gisteren tijdens zijn wekelijkse live dat hij bloed liet afnemen voor een onderzoek omdat hij zich eerder op de dag wat “zwakjes voelde”. Hij legde uit dat de test wees op een “kleine infectie” en dat hij daarom antibiotica inneemt.

Hij gaf geen verdere uitleg of details en maakte zelfs een grapje, zeggende “dat zijn longen wat beschimmeld waren” na twintig dagen thuisblijven: “Ik heb vandaag bloed laten afnemen, voelde me wat zwakjes. Ze hebben een kleine ontsteking ontdekt, en ik ben nu aan de antibiotica en dat is nodig. Na twintig dagen thuisblijven krijgt een mens andere problemen nietwaar. Ik werd beschimmeld, schimmel in de longen misschien, dat zal het zijn. En morgen wordt het een zware dag omdat het erg koud is in Bagé (Rio Grande do Sul), slechts nul graden”.

Op de agenda van de president staat een reis naar het zuiden gepland voor vandaag, met een o.m. een bezoek aan een militaire school voor burgers en enkele woongemeenschappen.

De “twintig dagen thuisblijven” waar Bolsonaro naar verwees in de uitzending, waren het gevolg van een besmetting met het coronavirus, vastgesteld na een examen aan het begin van deze maand. Op 7 juli maakte hij bekend dat hij besmet werd.

Vanaf dat moment regeerde hij vanuit de presidentiële residentie (Palácio da Alvorada) via videoconferenties. Ondanks de raadgevingen van isolement en rusten, geldend voor alle covid-19 patiënten ter wereld, liet hij zich regelmatig zien tijdens wandelingen op de grasperken voor het paleis en maakte zelfs een praatje met straatvegers, zonder mondmasker.

Vorige zaterdag, 18 dagen nadat de infectie werd vastgesteld, liet hij via de sociale media weten dat hij negatief testte. Vorige maandag keerde hij terug naar het regeringsgebouw Palácio do Planalto en liet zich terugzien zonder masker.

Gisteren reisde hij naar de noordelijke staat Piauí en trok er opnieuw zijn mondmasker af te midden van een officieel evenement in de luchthaven. Op dezelfde dag werd bekendgemaakt dat zijn echtgenote Michelle ook positief testte voor covid-19. De medische dienst liet weten dat zij in goede gezondheid verkeert en alle aanbevelingen volgt voor de behandeling van de ziekte.

De reis naar Piauí is de eerste in een reeks reizen naar verschillende bestemmingen van het land. Het idee bestaat erin dat Bolsonaro gebruikmaakt van de weekends om werken te bezoeken en in te huldigen. De eerste reis was een strategische zet: het noordoosten is historisch verbonden aan links en concentreert het hoogste percentage van afwijzing tegen de president.

BolsoPiaui2

Diverse politici gaven hem de raad om zich op dat terrein te wagen, een formule die naar populisme ruikt. Senator Ciro Nogueira (PP) toonde een aantal video’s aan de president waarin te zien was hoe kinderen en families dankbaar feest vierden nadat ze over drinkwater konden beschikken in hun woningen. Nogueira raadde hem aan om deel te nemen aan zo ‘n viering: “Mr. President, de dag dat er beelden getoond worden van het in werking stellen van een waterpomp in uw aanwezigheid, dan staat uw herverkiezing al vast”. Een en ander is gebaseerd op de inschatting dat de regio nog altijd erg verbonden is met ex-president Lula, maar dat er op dit moment een machtsvacuüm is door de afgang van de PT-leider. Die plaats zou Bolsonaro moeten innemen, zo wordt geoordeeld.

In zijn toespraak van gisteren volgde hij die logica en sprak de ‘nordestinos’ aan als “geweldige mensen”: “Hier vinden wij onze kracht, van hier komt alles wat wij nodig hebben om Brazilië op het juiste pad te krijgen. In het zuidoosten, mijn eigen regio, is er geen tekort aan water. Wanneer wij zien hoe gelukkig een bevolking is wanneer ze over water kunnen beschikken, dan smelt ons hart”.

Een recente peiling van het instituut Paraná Pesquisas geeft aan dat de beoordeling van Bolsonaro in het noordoosten verbeterde. Ze vormen nog altijd het kleinste deel van de Brazilianen dat het beleid van de president goedkeurt, maar het percentage van afwijzing daalde van 66,1% naar 56,8% tussen april en juli. Hij wordt nu goedgekeurd door 39,4% van de ‘nordestinos’, voorheen door 30,3%.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - Alan Santos - PR

#ParanáPesquisas #RioGrandedoSul #BraziliëNieuwsOnline #MichelleBolsonaro #Bagé #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #PaláciodaAlvorada #Coronavirus #COVID19 #CiroNogueira #Piauí

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page