top of page
  • Observer

Bolsonaro onder bedreiging

Bolso-Carro

Generaal Sérgio Etchegoyen, minister-chef van het kabinet voor institutionele veiligheid, vroeg een studie aan bij zijn ploeg medewerkers om de veiligheid van de pas verkozen president Bolsonaro en zijn familie te waarborgen, dit vanaf 1 januari wanneer zijn ambtstermijn officieel begint. Het motief van zijn aanvraag bestaat, naast de geleden aanslag met een mes op 6 september j.l., uit verscheidene bedreigingen tegen de ex-kapitein, geïdentificeerd door de geheime diensten. Volgens hen zijn deze niet verminderd na zijn verkiezing. De veiligheid van de nieuwe president zal onder leiding komen van generaal Luiz Fernando Estorilho Baganha.

Vorige week was er al een samenkomst tussen Abin (Agência Brasileira de Inteligência) en de federale politie om het nieuwe schema tijdens de overgangsregering te bespreken.

Bolsonaro werd tijdens de campagne al gewaarschuwd dat hij een gevaar liep. Geallieerden gebruikten deze waarschuwingen als de reden waarom hij niet deelnam aan de debatten, voorafgaand aan de tweede kiesronde. Reserve-generaal Augusto Heleno, aangewezen als de nieuwe minister van landsverdediging, gaf zelfs een video uit aan de vooravond van de tweede kiesronde waarin hij alarmeerde voor een ‘heuse bedreiging van terroristische aard’ tegen Bolsonaro, gearticuleerd door een ‘misdadige organisatie’.

Op dit moment wordt de pas verkozene beschermd door een ploeg van 55 agenten van de federale politie. Volgens de informatie zijn de bedreigingen afkomstig van misdaadfracties als de PCC (Primeiro Comando da Capital) en het Comando Vermelho (het rode commando). Er zouden opnames bestaan van telefoongesprekken met de dreigingen.

Het idee bestaat erin om een soortgelijk systeem in te voeren zoals dat bestaat in de Verenigde Staten met maximale veiligheidsmaatregelen. De traditionele interviews waarbij de nieuwe president omringd wordt door reporters, zouden opgedoekt worden. Ook de voorbereidingen voor reizen en het contact met het publiek worden herzien.

De ploeg rond Bolsonaro denkt er over om de traditionele optocht in een open wagen op 1 januari te wijzigen. Bij de presidentiële inauguraties wordt altijd een Rolls-Royce ingezet die Brazilië cadeau kreeg van de Britse regering, in 1953. Bolsonaro verklaarde in een recent interview dat hij rigoureus de aanbevelingen van zijn veiligheidsmensen zal opvolgen. De federale politie blijft bij hem tot 31 december waarna het GSI (Gabinete de Segurança Institucional) het zal overnemen, deels met militairen. Meer dan 800 mensen werken in deze sector.

De veiligheidsmaatregelen worden niet alleen opgevoerd omwille van de bedreigingen, maar ook door het aantal personen dat moet beschermd worden. Bolsonaro is gehuwd en heeft vijf kinderen. Allemaal hebben ze recht op dezelfde bescherming als de president. Hiervoor wordt er ook in Rio de Janeiro een infrastructuur opgezet, zowel voor de familie van Bolsonaro als voor zijn vicepresident Hamilton Mourão die een woning heeft in deze stad.

Bron: Agência Estado – Correio Brasiliense

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#HamiltonMourão #PCC #AugustoHeleno #Abin #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #GSI #SergioEtchegoyen #ComandoVermelho #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page