top of page
  • Observer

Bolsonaro: “Op een dag sterven we allemaal”

Desinfectacao

President Bolsonaro zou binnen de kring van zijn nauwe medewerkers gezegd hebben dat “hij zijn buik vol heeft van Mandetta” (Luiz Henrique Mandetta – minister van Volksgezondheid), zo meldt columnist Tales Faria.

Bolsonaro ging (nog) niet over tot een ontslag omdat hij wel beseft dat dit crisis rondom de pandemie nog zou verergeren.

De president voelt zich in de steek gelaten door een deel van de ondernemers die hem steunden in de verkiezingen van 2018. Een ontslag van Mandetta zou een definitieve breuk veroorzaken met deze groep en het deel van de publieke opinie die zij vertegenwoordigen.

Toch koos hij al een opvolger. Het gaat over Antônio Barra Torres, de chef van het overheidsorgaan Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) die op één lijn staat met Bolsonaro en vindt dat de verplichte isolatie een overdrijving is. Torres deed zelfs mee met de president toen die onlangs (op 15 maart) deelnam aan een manifestatie, handjes schudde met zijn aanhangers en selfies nam met hun smartphones.

Mandetta maakte herhaaldelijk duidelijk dat hij niet afwijkt van technische criteria, aanbevolen door het ministerie van Volksgezondheid, de regels in de strijd tegen het coronavirus en de preventie.

De krant Estadão melde eerder al dat de minister geen twijfels laat bestaan: hij neemt zelf geen ontslag. Met andere woorden, op deze manier schuift hij alle verantwoordelijkheid op de schouders van Bolsonaro.

De impasse is een feit, maar de president blijft doorgaan met het publiekelijk negeren van de aanbevelingen van de minister, waaronder de sociale isolatie. Hij deed dat gisteren toen hij de straten van Brasília optrok, handelszaken bezocht en omstaanders rond zich heen verzamelde. Het lijkt erop dat dit zijn manier is om zijn minister, die weigert om ontslag te nemen, “door de frituur te halen”, zoals dat uitgedrukt wordt in het Portugees.

De irritatie van Bolsonaro strekt zich uit over de politieke partij van Mandetta, de democraten (DEM) die twee andere ministers heeft in de regering: Tereza Cristina (Landbouw) en Onyx Lorenzoni (Burgerschap). Ook deze twee kan hij moeilijk ontslaan, zelfs als hij dat zou willen. Lorenzoni is een vriend en een van de eersten die zijn kandidatuur als president ondersteunde. Tereza Cristina kan rekenen op de steun van de ganse landbouwsector in het land waarvan de meesten voor Bolsonaro stemden. Zij levert ook uitstekend werk, iets wat Bolsonaro grif toegeeft.

Naast Mandetta is Bolsonaro ook geïrriteerd door de uitspraken van ACM Neto, voorzitter van DEM en burgemeester van Salvador (Bahia) die publiekelijk zijn ongenoegen uitte over de aanpak van de president in deze crisis. Volgens Neto betekent het gedrag van Bolsonaro een belediging aan het adres van de familie van slachtoffers van het virus.

Caiado

Ook Ronaldo Caiado (foto), gouverneur van Goiás, eveneens lid van DEM, viel in ongenade bij de president nadat hij (Caiado) weigerde in te gaan op het verzoek van Bolsonaro om de opgelegde quarantaine in zijn staat op te heffen. Caiado, arts van beroep, hield gisteren een persconferentie en bevestigde dat Goiás zal doorgaan met het opvolgen van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, en dat hij het totaal oneens is met de positie van Bolsonaro.

Twitter

Twitter delete gisteren twee berichten van president Bolsonaro via zijn officieel account: “Deze tweet is niet meer beschikbaar omdat hij de regels van Twitter niet respecteert”. Het ging over berichten die hij publiceerde over zijn uitstapje in Brasília, inclusief video’s waarin te zien was hoe hij zich liet omringen door omstaanders, m.a.w. een samenscholing veroorzakend, net datgene wat overal in de wereld afgeraden of zelfs verboden wordt.

De berichtgeving over de ingreep van Twitter bij het nieuwsportaal G1 veroorzaakte meer dan 1.700 reacties van lezers waarvan een groot deel in verdediging van Bolsonaro. Hieruit blijkt dat het land erg verdeeld is en dat hij nog steeds kan rekenen op een harde kern van aanhangers, ook al gaan er alsmaar meer stemmen op om in te grijpen. De bolsonaristas blijven de president steunen, niet in het minst met een half oog naar de verkiezingen van 2022, tegen beter weten in.

Gisteren kwamen er geen reacties van het Palácio do Planalto op het ingrijpen van Twitter. Vandaag zei hij het volgende tegen de pers:

“Er ligt slechts één persoon in het vizier. Ik ben het doelwit. Als Bolsonaro opstapt en Fernando Haddad het roer overneemt, dan is het probleem opgelost. Die realiteit moet veranderen”.

Gevraagd naar zijn mening over de koerswijziging van Donald Trump in de Verenigde Staten: “Daar ga ik geen discussie over voeren. Brazilië is verschillend van eender welk ander land. Het lijkt erop dat de president het probleem vormt. Het is de president die verantwoordelijk is, beslissingen moet nemen. Het is niet alleen een kwestie van leven, het is ook een economische kwestie, een kwestie van werkgelegenheid. Indien die vernietigd wordt zoals nu gebeurt, dan komen er mensen om het leven door andere redenen”. Hij citeerde hierbij elementen als depressiviteit en zelfmoord.

Decreet

Hij herhaalde ook dat hij erover denkt om een decreet uit te vaardigen dat toelaat dat mensen weer mogen werken, indien hun activiteiten als essentieel beschouwd worden in de pandemie van covid-19. Hij zei er niet bij wat volgens hem essentieel is. Net zoals in andere landen blijven supermarkten, apotheken en banken open. Restaurants zijn dicht maar velen laten hun maaltijden aan huis leveren. Het enige wat hij hierover zei: “Iedereen die die eten op tafel moet brengen”.

Om de houding van deze, op hol geslagen, president te illustreren, volgt een andere uitspraak die hij gisteren deed tijdens zijn uitstapje: “We zitten met een virus-probleem, niemand ontkent dat. We moeten voorzichtig zijn met de ouderen, mensen die thuishoren in een risicogroep. Maar de werkgelegenheid is essentieel. Dat is een realiteit. Het virus is er en we moeten de confrontatie aangaan, maar wel als een man, niet als een puber. We moeten realistisch blijven. Op een dag gaan we toch allemaal dood”.

Bron 1Bron 2

Foto's: Fotos Públicas - Secom / Warley de Andrade - TV Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #ACMNeto #DEM #AntonioBarraTorres #Twitter #RonaldoCaiado #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #LuizHenriqueMandetta #TerezaCristina #Coronavirus #Estadão #COVID19 #Anvisa

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page