top of page
  • Observer

Bolsonaro over de inheemse volkeren

Indios

Jair Bolsonaro, de nieuwe president van Brazilië, legde vorige vrijdag een verklaring af over de indianen, levende in reservaten. Hij zei dat de inheemse bevolking mensen zijn, gelijk aan zwarten of blanken, en dat zij recht hebben op een waardig bestaan, net zoals de rest van de Braziliaanse bevolking.

De verklaring werd afgelegd nadat hem gevraagd werd naar de redenen van het verlaten van het klimaatakkoord van Parijs, dat naast andere eisen, Brazilië zou verplichten om de gronden van de indianen af te bakenen en te beschermen: “Wat het  Akkoord van Parijs betreft in de voorbije twintig jaren, zag ik vooral druk van buitenaf om gronden af te bakenen voor de indianen, voor milieureserves, en andere overeenkomsten die naar mijn mening niet goed waren voor ons land. Niemand wil de inheemse volkeren slecht behandelen. In Bolivia hebben ze zelfs een indiaan als president. Waarom moeten wij die mensen dan opsluiten in reservaten, alsof het om dieren gaat in een dierentuin?” , aldus Bolsonaro. Hij voegde eraan toe dat de indianen nog steeds in slechtere omstandigheden leven dan de anderen, en dat dit niet kan aanvaard worden door zijn regering. Gronden afbakenen verscherpt enkel dit onderscheid, zo vindt hij. Als voorbeeld haalde hij het reservaat Ianomâmi aan, dubbel zo groot als de deelstaat Rio de Janeiro voor, misschien 9.000 indianen? Dat is niet gerechtvaardigd, aldus de verkozen president.

107 geïsoleerde stammen in het Amazonië gebied

Er bestaan in Brazilië momenteel 107 geïsoleerde stammen in Amazonia. De informatie komt van Agência France Presse (AFP), gevoed met gegevens van Funai (Fundação Nacional do Índio). In totaal, in het ganse Amazonië-gebied – dat niet alleen in Brazilië ligt, maar ook in Peru, Bolivia en Colombia – leven er minstens 128 geïsoleerde indianen-gemeenschappen.

Het zou nog om meer mensen kunnen gan vermits Colombia zegt dat ze niet over officiële cijfers beschikken. Het land heeft het over de mogelijkheid dat er ongeveer 15 verschillende volkeren zich op vrijwillige basis isoleerden in het Colombiaanse deel van Amazonië, maar dat werd niet bevestigd.

Bolivia spreekt over 5 geïsoleerde stammen, allemaal geïdentificeerd door de publieke universiteit van La Paz. In Peru gaat het om 16 gemeenschappen met een totaal van ongeveer 4.500 mensen. in datzelfde land zijn er nog 3 andere gemeenschappen – ongeveer 2.500 mensen – die omschreven kunnen worden als een volk dat beginnend contacten heeft met de buitenwereld. M.a.w zij zijn niet volledige geïsoleerd en hebben sporadische contacten met de Peruaanse bevolking.

Kwetsbaarheid

In augustus van dit jaar gaf Funai een video vrij, gefilmd door een drone. Het filmpje toonde één enkele indiaan, onbekend tot nog toe, geïsoleerd levend in het grensgebied tussen Brazilië en Peru. De rest van zijn stam werd twintig jaar geleden uitgeroeid. Dergelijke individuen hebben geen enkel contact met de buitenwereld en staan bloot aan gevaren door de acties van drugsmokkelaars, illegale houtkappers en dito mijnwerkers op zoek naar mineralen.

Het thema werd andermaal actueel nadat een Amerikaanse missionaris gedood werd bij een poging om naar het Indiaanse eiland Sentinela te gaan. John Allen wilde ernaar toe om de inheemse bevolking te bekeren tot het katholieke geloof, maar werd door hen gedood met pijlen.

Ook in Amazonië zijn er indianen die met geweld reageren op indringers. In werkelijkheid zijn deze inboorlingen nog meer in gevaar door de mogelijke aanwezigheid van drugsmokkelaars e.d.

Bron 1Bron 2

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #Peru #JairBolsonaro #LaPaz #Amazonas #Bolivia #Sentinela #Colombia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page