top of page
  • Observer

Bolsonaro over record aantal doden: En dan?

Containers

Op de dag dat Brazilië een nieuw record haalt m.b.t. het aantal covid-19 slachtoffers en de cijfers van China overstijgt, zegt president Bolsonaro dat hij geen mirakels kan verrichten. Het ministerie van Volksgezondheid meldde gisteren dat het totaal aantal doden nu 5.017 bedroeg, waarvan 474 geregistreerd in de voorbije 24 uur.

Met die cijfers stak Brazilië China voorbij waar officieel 4.643 mensen om het leven kwamen door het coronavirus, en bekleedt nu een plaats in de lijst van 10 landen met het grootste aantal doden. De andere landen bevinden zich evenwel op een totaal ander moment van de pandemie: in Wuhan werd het eerste geval van besmetting officieel geregistreerd op 31 december; de aankomst van het virus in Brazilië werd officieel op 26 februari.

Ondervraagd door een journalist voor de toegang van het Alvorada paleis in Brasília over deze cijfers, zei Bolsonaro: “En dan? Het spijt me. Wat wil je dat ik doe? Ik ben Messias (zijn tweede naam), maar verricht geen mirakels”.

Wat later zei hij dat hij solidair is met de families van de overledenen, maar voegde eraan toe dat de meerderheid ouderlingen zijn en dat daar niets aan te doen is: “Op een dag zal ik ook sterven”, aldus de president.

De politieke wereld reageerde verontwaardigd op de ijskoude houding van de president. Een greep uit de vele reacties:

Major Olímpio, leider van de PSL (de partij waar Bolsonaro lid van was toen hij verkozen werd) in de Senaat: “Niemand verwacht mirakels, maar wat iedere Braziliaan wel verwacht is een publieke verantwoordelijkheid en telkens meer inspanningen om het aantal doden te verminderen en om de effecten van de pandemie te verkleinen. Dat is onze verplichting.”

Senator Randolfe Rodrigues (Rede): “Het is betreurenswaardig dat een president van de republiek op deze manier spreekt over de dood van meer dan 5.000 Brazilianen. De voornaamste verantwoordelijke voor het verergeren van deze sanitaire crisis is de heer Jair Bolsonaro. Hij gaat in tegen gouverneurs en burgemeesters, minimaliseert de impact van de crisis en valt de sociale isolatie aan”.

Gouverneur Flávio Dino (PCdoB – Maranhão): “Vragen aan Bolsonaro om echt te regeren is niet vragen om een mirakel. Wij willen geen ‘mirakels’, we willen enkel dat hij ophoudt met het veroorzaken van politieke verwarring en het minimaliseren van doden en tragedies. Met andere woorden, we willen enkel dat hij zijn plicht doet m.b.t. deze bijzonder ernstige pandemie.”

Marina Silva (Rede): “Wanneer de president zegt ‘En dan?’ over meer dan 5.000 doden, waarvan 474 in de jongste 24u, onthaald op gelach van zijn aanhangers, dan is dat een bewijs van krankzinnigheid, ofwel een bewijs van gebrek aan karakter of eender welk signaal van enige gevoeligheid.”

Senator Rogério Carvalho (PT): “President Bolsonaro zegt dat hij geen mirakels verricht, maar hij is wel verantwoordelijk voor het land, verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg, en nu zijn er al meer dan 5.000 doden, meer dan in China. De president stimuleerde sociale contacten, geeft geen gevolg aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, en de situatie wordt met de dag erger. Wie zal uiteindelijk verantwoordelijk gesteld worden voor zoveel doden, zoveel verliezen voor het land?”

Volksvertegenwoordigster Joice Hasselmann (PSL): “En dan, president? Dit is wel erg veel gebrek aan gevoeligheid en liefde voor het Braziliaanse volk.”

Foto boven: Containers met koeling voor tijdelijke opslag van overledenen voor het ‘Hospital da Cruz Vermelha Brasileira’ (Braziliaanse Rode Kruis) in São Paulo.

Bron: UOL Notícias – G1

Foto: Fotos Públicas - Marcelo Pereira - Secon

#JoiceHasselmann #BraziliëNieuwsOnline #FlávioDino #China #MajorOlímpio #JairBolsonaro #PaláciodaAlvorada #MarinaSilva #RogérioCarvalho #Coronavirus #COVID19 #RandolfeRodrigues #Wuhan

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page