top of page
  • Observer

Bolsonaro: Petrobras zal 30 miljard verliezen

52156793113_2e874d050d_c

De Braziliaanse president zei gisteren (18) dat er morgen maandag zal ingegaan worden op zijn verzoek tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie over Petrobras, en dat het staatsbedrijf hierdoor nog eens 30 miljard R$ zal verliezen op de markten. Hij verwijst hierbij naar de R$ 273 miljard verlies die de oliereus vorige vrijdag verloor, na de reacties van de politici op de aankondiging van nieuwe prijsverhogingen. De CPI (onderzoekscommissie) kan pas opgericht worden na een minimum aantal handtekeningen.

De president sloot ook de kleine aandeelhouders in bij zijn kritiek en wees hen aan als de schuldigen voor de prijsstijgingen en voor de daling in waarde van het bedrijf: “Zij denken niet aan Brazilië. Het bedrijf werd de voetbalclub Petrobras voor zijn president, directeurs, de algemene raad en de kleine aandeelhouders. We gaan het bedrijf aanpakken”, zo zei hij, aangemoedigd door de gelovigen tijdens een evangelisch evenement.


Gasolina

De oorlog van Bolsonaro tegen Petrobras won aan kracht nadat de algemene raad bepaalde dat eender welke prijsaanpassing onder de verantwoordelijkheid valt van de executieve directie. De regering voerde de druk op om de prijzen vast te houden tot aan de verkiezingen. Dat gebeurde niet, de president lanceerde de aanval en riep hierbij zijn geallieerden ter hulp. Kamervoorzitter Arthur Lira is eveneens ontevreden en liet zich publiekelijk uit over het staatsbedrijf, net als stafchef Ciro Nogueira.

Ondanks de prijsverhoging, gemotiveerd door het niveau op de internationale markten, menen analisten dat er een vertraging is en dat de recente verhoging onvoldoende kan zijn.

Bolsonaro legde zijn verklaringen af tijdens een evenement bij de kerk Igreja Ministério Internacional da Restauração, in Manaus – Amazonas. Hij was in Manaus om zijn aanhangers te ontmoeten en nam deel aan een motortreffen. Zonder helm reed hij door de wijken van de stad (foto), begeleid door de Polícia Rodoviária Federal (federale wegenpolitie). Op 25 mei l.l. overleed de mentaal zieke Genivaldo de Jesus Santos (38) in Sergipe nadat de wegenpolitie hem betrapte op een motor zonder helm. De man bood weerstand, werd in de kofferbak van het politievoertuig gegooid, samen met een bus traangas, leidend tot een verstikking.

Bron

Foto's: Clauber Cleber Caetano/PR - Twitter

#Manaus #JairBolsonaro #Amazonas #Petrobras #ArthurLira #CiroNogueira #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page