top of page
  • Observer

Bolsonaro te gast bij Silvio Santos

Bolso-Silvio-Santos

Een mythe is een verhaal waarin handelingen en gebeurtenissen beschreven worden uit een onbepaald verleden, en waarbij vaak goden, vreemde wezens en/of helden centraal staan. President Bolsonaro krijgt regelmatig het bijvoegsel “mito” opgeplakt door zijn aanhangers, het resultaat van verschillende factoren waarvan vooral de desillusie van de bevolking met politici in het algemeen een rol speelt. Een andere “mito” is de populaire televisiepresentator Silvio Santos. De man is intussen 88, heeft een carrière van meer dan 60 jaren achter de rug, beschikt over een patrimonium t.w. van 4 miljard dollar, heeft zijn eigen commerciële TV-zender (SBT – Sistema Brasileiro de Televisão – opgericht in 1981), woont in São Paulo maar beschikt ook over een residentie in Orlando – Florida, nabij het Disney park waar hij regelmatig gaat uitrusten. Santos was ooit kandidaat burgemeester van São Paulo (1988) maar trok die later weer in. Een jaar later was hij presidentskandidaat, maar ook dat liep met een sisser af. Op de televisie blijft hij brokken maken en is nog steeds razend populair, ondanks zijn gevorderde leeftijd. Gisterenavond waren beide “mythes” te zien op het scherm: Silvio Santos interviewde de president. Een korte samenvatting:

De president verdedigde de hervorming van de sociale zekerheid en de pensioenen als een middel om het land, de deelstaten en de gemeentes te redden uit een kritieke financiële situatie. Het interview verliep op een eerder luchtige toon, maar Bolsonaro beklemtoonde toch dat Brazilië geld tekort heeft om publieke werken uit te voeren, zoals de verdubbeling van federale wegen. Hij verdedigde ook een verhoging van de limiet van het aantal strafpunten in een rijbewijs, en het weghalen van radars om de snelheid te controleren op federale wegen.

“We geven momenteel 750 miljard uit per jaar aan pensioenen, een bedrag dat alsmaar stijgt omdat we langer leven. In sommige deelstaten ontbreekt het aan financiële middelen om de actieve ambtenaren te betalen. In Rio de Janeiro bijvoorbeeld, was er geen geld om de dertiende maand uit te keren. De situatie is ook kritiek in andere gemeentes”, zo zei hij.

Bolsonaro had het over de vraag vanuit de deelstaten om wegen te herstellen of te verbeteren, zoals de Rodovia 163 in de staat Amazonas die in erg slechte staat verkeert. De regering kan hier niet helpen wegens gebrek aan middelen: “We worden vaak aangesproken om rijvakken bij te bouwen, of om wegen te herstellen. Maar er is geen geld en we kunnen geen mirakels doen”.

Volgens de president kan het goedkeuren van maatregelen om de economie op te krikken, investeerders aantrekken, maar die kijken aan tegen een scenario van een enorme bureaucratie.

Silvio Santos stelde de versoepeling van het wapenbezit in vraag en zei dat de maatregel een far west scenario zou kunnen creëren in het land. Bolsonaro: “Maar kijk eens naar het voorbeeld van de Verenigde Staten waar iedereen een wapen mag bezitten”. Santos: “Ik weet wel dat het er daar totaal anders aan toe gaat. Een crimineel wordt in de gevangenis gestopt en blijft er opgesloten. Hier in Brazilië niet”.

De president gaf ook kritiek op het aantal radars op de Braziliaanse wegen en klasseerde de apparaten als “gokautomaten om geld te kloppen uit de zakken van de burgers”: “Waar je ook naartoe gaat, het barst er van de radars. Die hebben enkel de bedoeling om de inkomsten te verhogen. Bij de aanvang van mijn mandaat werd ik geconfronteerd met 8.000 verzoeken om een radar te plaatsen. Ik heb die allemaal afgewezen. En de toestellen die er nu nog staan op de federale wegen, zullen niet meer vervangen worden”. De president verwees hierbij naar de vermindering van het aantal ongevallen tijdens het voorbije Paasweekend: “Tijdens dat verlengde weekend daalde het aantal ongevallen met 11%, en er vielen heel zeker ook minder dodelijke slachtoffers. Mochten die cijfers gestegen zijn, dan zou de pers zeker beweerd hebben dat het mijn schuld was. Maar we zitten op de juiste weg. Ik wil dat de bevolking genoegen beleefd aan het rijden”.

Over het aantal strafpunten in het rijbewijs: “Kamervoorzitter Rodrigo Maia zette het licht op groen om het voorstel om te zetten in een ‘medida provisória’ (voorlopige maatregel). Vandaag zit je al gauw aan de limiet van 20 strafpunten. Het ligt in de bedoeling om deze limiet te verhogen tot 40 punten”, aldus de president.

Bron

Foto: Alan Santos / PR

#SilvioSantos #Florida #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Orlando #Disneyland #RodrigoMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page