top of page
  • Observer

Bolsonaro, the day after


Jair Bolsonaro

Het oordeel over de verkiesbaarheid van ex-president Jair Bolsonaro zal deze week, naar verwachting ten laatste op donderdag 29 juni, uitgesproken worden. De kans dat hij zich in de komende acht jaren niet meer zal kunnen opwerpen als kandidaat, voor eender welk verkiesbaar ambt, is erg groot. Hij geeft dat ook toe, maar zegt, in een interview met de krant Folha de São Paulo, dat hij "imbrochável" (onbuigzaam) is, en dat hij beschikt over een "bala de prata" (zilveren kogel, een metafoor die wordt gebruikt om een ​​definitieve oplossing voor een complex probleem te beschrijven). Hieronder enkele topics uit het interview, samengevat.


Michelle Bolsonaro als kandidaat president


"Als zij dat wenst, mag dat. Maar ik praat met haar en zeg dat zij geen ervaring heeft. Het is al niet makkelijk om burgemeester te zijn van een kleine stad. Omgaan met 594 parlementariërs ook niet. Ik denk dat het haar ontbreekt aan ervaring. Maar ze is een uitstekende electorale leidster."


Tarcísio de Freitas (gouverneur SP) als mogelijke kandidaat president in 2026


"Hij is een uitstekende beheerder. Misschien kan het, ik moet met hem praten. Maar ik beschik over een zilveren kogel. Ik ga het jullie niet uitleggen om, laten we zeggen niet voortdurend lastig te worden gevallen, in de goede zin. Ik heb een zilveren kogel voor 2026 maar ga daar nu niet dieper op in. Wat wij in al die jaren geplant hebben is geen blablabla. Ik stond in de menigte, met de adem van anderen in mijn gezicht, met het risico om te worden neergeschoten, of om een mes in mijn lichaam te krijgen. Wij zorgden ervoor dat de mensen weer in het land begonnen te geloven."


Over het proces tegen hem in het kieshof TSE


"Wat wij weten over dat proces vernemen we via de pers. Minister Alexandre de Moraes heeft iedereen (de andere rechters) overtuigd om geen verzoek in te dienen voor een "visto" (het proces nader bestuderen vooraleer een stem uit te brengen, met een maximale termijn van 90 dagen). Michel Temer werd in 2017, toen hij president was, beoordeeld door het TSE en kon aanblijven dankzij de doorslaggevende stem van Gilmar Mendes. Dat wil zeggen dat - in die tijd - het kiestribunaal er niet was om iemand te ontzetten uit zijn mandaat, nog minder een president. Maar de jurisprudentie van 2017 bestaat niet meer, het oordeel van nu stemt overeen met het gezicht van de klant (verwijzend naar zijn tegenstrever)."


Staatsgreep


"Men praat al over een staatsgreep sinds 1964, dat is niet nieuw. Er is altijd wel iemand die roept dat er krachtig moet worden opgetreden, of dat er ik-weer-niet-wat moet gebeuren. Maar ik dook weg toen de verkiezingen voorbij waren. Als er iemand is die geloofde dat er een staatsgreep op komst was... Er moet gewoon bij elke vorm van geweld worden nagedacht over 'the day after', over de situatie van het land de dag nadien. Het is gemakkelijk om ergens de macht over te nemen als je in de regering zit, maar hoe zit het dan de dag nadien?"


Folha de São Paulo


Foto: Reproductie Twitter

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page