top of page
  • Observer

Bolsonaro: TV Escola is ontscholing

Paulo-Freire

President Bolsonaro liet zich vandaag weer eens van zijn fraaie kant zien. Bij zijn buitenkomst aan het Palácio do Planalto verdedigde hij tegenover de wachtende journalisten en aanhangers de opzegging van het contract tussen het ministerie van opvoeding en TV Escola (schooltelevisie). In zijn visie zijn de programma’s die het station uitzendt, allemaal links geïnspireerd en volgen ze de ideeën van opvoeder/filosoof Paulo Freire (1921-1997) die hij omschreef als “energúmeno” (bezeten, geobsedeerd, gek).

“Kennen jullie de programmatie van TV Escola? Dat is een “ontscholing”. Waarom staat de opvoeding in Brazilië op dergelijk laag niveau? Omwille van deze programmatie. Nu komt er kritiek op de opvoeding in Brazilië. Dit soort cultuur schaffen we best af. Ze willen het contract vernieuwen… R$ 350 miljoen om weg te gooien”, zo zei de president. Hij deed deze uitspraken als antwoord op een vraag over het thema van een aanhangster die hem stond op te wachten.

De regering besloot namelijk om het contract met de “Associação Roquette Pinto” – die de schooltelevisie beheert – niet te vernieuwen. Dit werd medegedeeld door minister van opvoeding Abraham Weintraub. Er bestaat nu geen zekerheid of het kanaal actief zal blijven.Weintraub en stafchef Onyx Lorenzoni deden pogingen om andere mensen aan te duiden en om invloed uit te oefenen op de toekomst van de Braziliaanse schooltelevisie. De top van de Associação Roquette Pinto is van mening dat het om een vergelding van de regering gaat omdat hun nominaties niet werden aanvaard.

Deze week werden er programma’s uitgezonden met een revisionistische visie, rechts en conservatief, o.m. interviews met de ultrarechtse schrijver/filosoof Olavo Carvalho, de goeroe van de Bolsonaro clan en hun aanhangers.

De president vindt dat het geld (die 350 miljoen) beter voor andere programma’s kan gebruikt worden, en citeerde hierbij het kanaal Iris, gericht op doven en spraakgestoorden: “Het is niet omdat de ‘primeira dama” (zijn echtgenote Michelle) hiermee werkt. Ik probeer gewoon wat verbeteringen door te voeren. Volgens mij zijn er 5 miljoen mensen die lijden onder doofheid en spraakstoornissen. Dat is 2,5% van de bevolking. Hiermee gaan we van 1% naar 2,5%”.

Bolsonaro associeert de schooltelevisie aan de resultaten van de Braziliaanse opvoeding en verwijst naar de uitslagen van Pisa (het internationale programma voor het beoordelen van studenten) die bepaald negatief waren wat de Braziliaanse studenten betreft. Weintraub weet de slechte uitslagen in het begin van deze maand aan de arbeiderspartij PT: “De uitslag van Pisa is integraal de schuld van de PT, niet van president Bolsonaro. De partij is volledig schuldig aan deze uitslag door het opdringen van hun linkse doctrine, zonder enig compromis met het onderwijs. Ze discussiëren liever over seksualiteit en willen niet onderwijzen over lezen en schrijven”.

In de Braziliaanse pers gonst het van tegengestelde berichten: Weintraub zou vervangen worden in het begin van 2020, samen met stafchef Lorenzoni en minister Bento Albuquerque (mijnen en energie). Andere berichten zeggen van niet. Bolsonaro ontkent dat eveneens en zei vanmorgen: “Er is geen wijziging voorzien. En als jullie zouden vragen of ik ga scheiden van mijn vrouw? Neen dat ben ik niet van plan, en dan gaan jullie schrijven ‘Kijk, misschien verandert hij van gedacht, maar het is niet voorzien’. Afgaande op de kritieken die zij krijgen, bijvoorbeeld Weintraub, dan zou ik, volgens de journalisten die hem bekritiseren, zeggen: Weintraub, jij blijft bij het MEC (ministerie van opvoeding). Kritiek van mensen als Miriam Leitão (GloboNews) en Ricardo Noblat (Veja) op Weintraub, is een teken dat hij het goed doet”.

Bron

Illustratie boven: Een paneel met Paulo Freire, te zien in het “Centro de Formação, Tecnologia e Pesquisa Educacional (CEFORTEPE)” van het secretariaat voor opvoeding in Campinas – São Paulo (Wikimedia Commons)

#TVEscola #BraziliëNieuwsOnline #MiriamLeitão #AbrahamWeintraub #MichelleBolsonaro #PauloFreire #OlavoCarvalho #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #MEC #GloboNews #BentoAlbuquerque #Veja #RicardoNoblat

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page