top of page
  • Observer

Bolsonaro twijfelt over een herverkiezing in 2022

BolsoCapitaFernanda

Enkele uren nadat de overwinning van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten bekend werd gemaakt, verscheen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro onverwacht in een live uitzending via de sociale media waar hij geen enkel woord besteedde aan Donald Trump, Joe Biden of de Amerikaanse verkiezingen in het algemeen.

Hij sprak er gedurende een half uur met Rúbia Fernanda de Oliveira Santos aan zijn zijde (foto). Capitã Fernanda, zoals zij bekend staat, is kandidate als plaatsvervangende senator voor de deelstaat Mato Grosso, en wordt hiervoor gesteund door Eduardo Bolsonaro, de tweede zoon van de president. Naast het negeren van Joe Biden, zei de president dat hij nog niet weet of hij zich in 2022 opnieuw verkiesbaar zal stellen. Hij deed wel een oproep naar zijn aanhangers om hun stem niet te laten verloren gaan bij de naderende gemeentelijke verkiezingen, en betreurde het dat Zuid-Amerika weer “rood begint te kleuren”.

Vandaag vindt in buurland Bolivia de inauguratie plaats van de nieuwe president Luis Arce, gesteund door ex-president Evo Morales. In december van vorig jaar kwam links aan de macht in Argentinië met Alberto Fernández als president, en met Cristina Kirchner als zijn vice.

Bolsonaro: “Ik doe hierbij een oproep aan jullie. Stem! De slechtste stem die jullie kunnen geven is een blanco- of nul stem. Wie dat doet is een flauwe grappenmaker, dan stem je op niemand. Een stem is erg belangrijk. Jullie zien toch wel wat er in de wereld gebeurt, wat er gaande is in de politiek. Iedereen heeft zijn mening, jullie moeten debatteren. Jullie moeten naar Zuid-Amerika kijken waar diverse landen opnieuw rood beginnen te kleuren”.

De president liet eerder al weten dat hij de “concrete resultaten” afwacht van de Amerikaanse verkiezingen vooraleer hij zich uitspreekt over het resultaat. Concrete resultaten betekent wachten op uitspraken in de processen die door Donald Trump opgestart worden omdat hij niet akkoord gaat met de uitslag van de verkiezingen.

Volgens Bolsonaro slaagt hij er niet in om “de bestemming van Brazilië te veranderen” zoals hij dat zou wensen: “Dat wil niet zeggen dat ik kandidaat ben voor een herverkiezing, dat weet ik nog niet, 2022 ligt nog ver weg”, zo bevestigde hij.

Hij maakte wel gebruik van de live uitzending om stemmen te ronselen voor kandidaten die op dezelfde lijn staan als hij, en kondigde aan dat hij vanaf morgen, dagelijks een live zal houden om 19h om die kandidaten “gratis zendtijd” te geven. In werkelijkheid is dat een risico voor de kandidaten in kwestie omdat dergelijke live uitzendingen, bekostigd door de overheid, enkel toegestaan zijn om toe te laten dat de president zijn dagelijks beleid uitlegt en verdedigt tegenover de bevolking, en niet om gratis zendtijd te geven aan anderen. Verkiezingspropaganda kent zijn eigen regels en die moeten gerespecteerd worden om een eventuele tussenkomst van het kiestribunaal te voorkomen, zelfs met het risico op het verlies van een verkozen mandaat.

Bolsonaro verwees in de uitzending naar kandidaten voor het burgemeesterschap in acht verschillende steden. In São Paulo steunt hij Celso Russomanno (die achter loopt op Bruno Covas), in Rio de Janeiro is “Bispo” Marcelo Crivella de “uitverkorene” van de president. Crivella doet het ook allesbehalve goed in de peilingen. Zowel Russomanno als Crivella zijn lid van de rechtse partij Republicanos. De president steunt verder nog kandidaten in Manaus, Belo Horizonte, Fortaleza en Santos. Hij vroeg ook op te stemmen op een aantal kandidaat raadsleden, waaronder zijn eigen zoon Carlos die herverkozen wil worden in Rio de Janeiro.

Tijdens de uitzending vroeg hij ook om niet te stemmen op kandidaten die voorstander zijn van een sociale isolatie als maatregel in de strijd tegen de pandemie: “Indien er een tweede golf komt, dan zullen de burgemeesters een belangrijke rol spelen”, zo zei hij.

Blijft de vraag van 1 miljoen: Twijfelt Bolsonaro plots aan een mogelijke herverkiezing in 2022 omdat hij niet in hetzelfde schuitje wil terechtkomen als zijn idool Donald Trump?

Bron

Foto: Facebook

#CarlosBolsonaro #AlbertoFernández #JoeBiden #LuisArce #MarceloCrivella #DonaldTrump #JairBolsonaro #CelsoRussomanno #CristinaKirchner #EduardoBolsonaro #CapitãFernanda #BRNieuws #EvoMorales

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page