top of page
  • Observer

Bolsonaro uitgejouwd in Olinda

Bolso-Olinda

De jaarlijkse optocht van reuzenpoppen tijdens het carnaval in Olinda (Recife – Pernambuco) werd dit jaar verstoord door het gejouw van het publiek tegen de aanwezigheid van president Jair Bolsonaro en first lady Michelle, deel uitmakend van de groep reuzenpoppen. Zelfs een fors opgezet veiligheidsschema kon niet verhinderen dat deze poppen bekogeld werden met blikjes bier en frisdrank, en zelfs ijsblokjes.

De traditionele optocht van de poppen vond gisteren plaats in de straten van Olinda, een bekende toeristische en traditionele buitenwijk van Recife, in aanwezigheid van vele duizenden carnavalvierders. Afgevaardigden van de “Embaixada dos Bonecos Gigantes”, verantwoordelijk voor de organisatie van het feest, hadden de deelname van het presidentiële koppel als reuzenpop vooraf niet bekendgemaakt. Tot aan het begin van de optocht waren alle poppen bedekt met zwarte doeken.

De ingehuurde security moest op enkele hete momenten bijgestaan worden door de militaire politie opdat de zaken niet uit de hand zouden lopen. Sommige carnavalvierders getuigden nadien dat de politie enkele malen gebruikmaakte van peperspray om het publiek in toom te houden.

Architect João Freitas was een van de feestneuzen die niet akkoord gingen met de aanwezigheid van Bolsonaro en echtgenote, zij het dan in de vorm van een reuzenpop: “Volgens mij is het een miskleun van de organisatie om hen te laten meelopen in deze optocht. Iedereen die vertrouwd is met het carnaval van Olinda, weet dat hij niet welkom is op het feest dat altijd al gekarakteriseerd werd door een hevige kritiek op de politiek. Hierdoor werd een onnodige spanning gecreëerd”, zo meent hij.

Pedagoge Lídia Soares keurde hun aanwezigheid wel goed: “Het carnaval in de straten van Olinda is democratisch. Er bestaat geen enkele reden om iets te verbieden. De reacties van het publiek maakten duidelijk dat er hier geen ruimte is voor Bolsonaro, maar zijn pop zorgde wel voor meer animatie bij het feest”.

Bolsonaro is nochtans niet de eerste Braziliaanse president die meedoet aan de optocht van Olinda; gingen hem vooraf in vorige jaren: Lula, Dilma, Michel Temer, Juscelino Kubitschek, Jânio Quadros, Fernando Collor, Marechal Deodoro, Itamar Franco, Getúlio Vargas en Fernando Henrique Cardoso.

Bron

Foto: Facebook

#Dilma #Olinda #BraziliëNieuwsOnline #MichelleBolsonaro #Pernambuco #JairBolsonaro #ItamarFranco #FernandoHenriqueCardoso #MarechalDeodoro #GetulioVargas #Carnaval #MichelTemer #JuscelinoKubitschek #Lula #JânioQuadros #Recife #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page