top of page
  • Observer

Bolsonaro valt gouverneurs aan

DoriaWitzel

President Bolsonaro nam vandaag opnieuw de gouverneurs van São Paulo en Rio de Janeiro op de korrel. Zowel João Doria (SP – boven links) als Wilson Witzel (RJ – boven rechts) zijn mogelijke concurrentiële presidentskandidaten in 2022. De chef van het Palácio do Planalto zei dat het duo voormalige geallieerden nu een “obstakel” vormt dat moet overwonnen worden. Hij zei ook dat hij zich voelt als iemand die “opgeofferd” wordt.

“Ik werd uitgekozen als doelwit. Ik moet deze kerel overwinnen. Als hij kandidaat wordt, dan gaat hij en de PT naar de tweede kiesronde… en dan liggen wij eruit”, zo zei hij bij het buitenkomen van de presidentiële residentie vanmorgen (verwijzend naar Doria).

Beide gouverneurs werden in 2018 verkozen door mee te surfen op de conservatieve golf van populariteit waardoor Bolsonaro verkozen werd. De president herinnerde daar vandaag aan en trok de toenmalige slogan van Doria “BolsoDoria” in het belachelijke.

De president zei dat de toenmalige kandidaat als gouverneur van São Paulo naar Rio de Janeiro reisde, waar Bolsonaro woonde, dit in een poging om hem te ontmoeten en om zich te laten verkiezen. Maar er kwam geen ontmoeting: “Hij gebruikte voortdurend de slogan ‘BolsoDoria’ om het te kunnen halen op zijn tegenstander Márcio França (die uiteindelijk verloor tegen Doria). Tot zover was het nuttig voor hem om mij te betrekken in zijn campagne”, aldus Bolsonaro.

Drinkwatercrisis

Toen hij over Witzel begon, ironiseerde hij de watercrisis in Rio de Janeiro (de inwoners van de stad lijden al weken aan een gebrek aan drinkwater, of het water dat uit de kraan komt, is ernstig vervuild. De toestand is zo erg dat de verkoop van mineraal water in flessen met 150% gestegen is). Bolsonaro: “Wil er iemand een glas water uit Rio? Nu zitten er weer wasmiddelen in het drinkwater. Dat is toch prachtig, niet?”

Cedae

Ondanks de ironie zei hij dat hij de ontevredenheid van de bevolking niet wilde aanwakkeren en dat het aan Witzel is om het probleem op te lossen: “Het lijkt erop dat er een onderzoekscommissie komt in de wetgevende raad? Zo ‘n commissie moet niet de gouverneur onderzoeken, maar wel achter de waarheid proberen te komen. Wat is er aan de hand met Cedae (Companhia Estadual de Águas e Esgotos do Rio de Janeiro – de watermaatschappij van de deelstaat). Werd er van alles toegewezen? Of gaat het om verwaarlozing?”

Vergelijking

De president vergeleek zichzelf met beide gouverneurs en zei dat hij in dat opzicht een “arme en ellendige kerel” is. Witzel is een ex-rechter en Doria een zakenman met een patrimonium dat geschat wordt op 189 miljoen reais.

Volgens de verplichte financiële verklaringen bij de jongste verkiezingen, is Bolsonaro helemaal niet “arm, noch ellendig”. Zijn bezittingen werden geschat op 2,2 miljoen. Toch zei hij: “Ik ben een arme ellendige kerel verdorie. Ik weet wel dat ik rijker ben dan 98% van de bevolking, maar in vergelijking met deze twee ben ik arm en het lijkt erop dat mijn geur hen geen goed doet”.

De poging van Bolsonaro om zich te onderscheiden van beide gouverneurs door zich uit te beelden als een simpele man, van het volk, heeft waarschijnlijk alles te maken met de presidentiële verkiezingen van 2022. Naar verwachting zullen ze alle drie deelnemen aan de slag in de stembus, dit terwijl het drietal in principe dezelfde ideologische weg bewandelt: “Ik weet dat ik verschillend ben van een aantal politici hier in Brazilië. Mijn pluimage is anders”, zo besloot hij.

Bron

Foto: Facebook / Tomaz Silva - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #JoãoDoria #PaláciodoPlanalto #CEDAE #MárcioFrança #WilsonWitzel

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page