top of page
  • Observer

Bolsonaro: “We zijn op de goede weg”

Mercosur1

President Bolsonaro zei gisteren tijdens een meeting van de Mercosur landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Bolivia is ook lid sinds 2016 maar wacht op de instemming van Brazilië) dat zijn regering werkt aan het uit de wereld helpen van “vertekende beelden” van het land over zaken zoals de bescherming van het Amazonegebied en de Indianen. Hij deed hierbij een beroep op de presidenten van de andere landen van het Zuid-Amerikaanse blok om druk te zetten op de handelaars om de teksten af te ronden voor de ondertekening van het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, nog voor het einde van dit semester.

“De historische overeenkomsten die in 2019 werden gesloten met de Europese Unie, laten zien dat we op de goede weg zijn. Ik roep alle presidenten op om te doen wat ik deed, met name de onderhandelaars te instrueren om de teksten af te werken. Laten we resoluut handelen om ze dit semester klaar te hebben voor ondertekening”, zei hij, en:

“Tegelijkertijd zal onze regering de dialoog met verschillende gesprekspartners voortzetten om de vertekende meningen over Brazilië ongedaan te maken, en de acties bekend te maken die we hebben genomen ter bescherming van het Amazone-regenwoud en het welzijn van de inheemse bevolking”, voegde hij eraan toe, tijdens de virtuele bijeenkomst.

De regering Bolsonaro kreeg erg veel kritiek te verwerken over de bescherming van het Amazonegebied en de inheemse bevolking. Mensenrechten- en milieugroepen zetten ook de Europese Unie onder druk om het vrijhandelsakkoord niet te tekenen vanwege het Braziliaanse beleid ter zake. En daar zijn redenen voor.

Deze week werd aangetoond dat het aantal brandhaarden in het regenwoud gebied in juni met 20% is toegenomen en dat in de voorbije maand het hoogste niveau in 13 jaar werd bereikt. Onderzoekers zijn (terecht) bevreesd dat dit resultaat zal uitlopen op een herhaling van de stijging van het aantal bosbranden in 2019.

Mercosur2

De president zei ook dat hij openlijk wil onderhandelen over Mercosur-overeenkomsten met Canada, Zuid-Korea, Singapore en Libanon, bestaande overeenkomsten met Israël en Indië wil uitbreiden, en nieuwe fronten in Azië wil openen. In zijn toespraak prees hij de huidige voorzitter van Mercosur, de president van Paraguay Mario Abdo, voor de uitvoering van een interne herstructurering. Hij verdedigde ook een terugkeer van de vrijheid in buurland Venezuela:

“Ik kan hier niet afsluiten zonder over Venezuela te praten, in de verwachting dat de vrijheid zo snel mogelijk terugkeert. In dezelfde geest van waardering voor de democratie betreur ik het dat de regering van president Janine Áñez (uit Bolivia), in tegenstelling tot de wil van Brazilië, gedurende het hele semester niet aan ons werk heeft kunnen deelnemen. Laten we allemaal onverminderd doorgaan met het verdedigen van Mercosur’s toewijding aan democratie, ”zei hij.

De vernietiging van het regenwoud neemt toe

Brazilië kan tot nog toe geen enkel plan voorleggen om de grootste periode van bosbranden en ontbossingen die op komst is, tegen te gaan. De graad van de verwoesting neemt toe tussen juni en september/oktober, de droogste periode van het jaar. De reeds beschikbare indicatoren tonen aan dat 2020 wellicht erger wordt dan 2019 op dat vlak.

Toras

Gegevens van Inpe (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) maken duidelijk dat er in juni van dit jaar 2.248 brandhaarden geregistreerd werden in het Amazonegebied, het hoogste aantal sinds 2007. Dit betekent ook een stijging van 19,5% ten opzichte van juni 2019 toen er 1.880 werden genoteerd.

Een andere meting van Inpe resulteerde in een record van de graad van ontbossing: 829 vierkante kilometer bos ging verloren. Het gaat om een gebied dat even groot is als het stedelijk gebied van de hoofdstad Brasília, de grootste ontbossing in de voorbije vijf jaren.

Waarschijnlijk is dat niet “de goede weg” waar de president naar verwees.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ibama / Marcos Corrêa - PR

#Mercosul #MarioAbdoBenítez #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #ZuidKorea #Canada #Paraguay #Brazilië #Argentinië #Uruguay #Singapore #Inpe #Libanon #JanineÁñez

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page