top of page
  • Observer

Bolsonaro weldra onverkiesbaar?


Enkele politieke partijen besloten om lopende processen tegen ex-president Jair Bolsonaro te turbineren in dit semester zodat hij zo snel mogelijk onverkiesbaar zou verklaard worden. Bolsonaro vormt het doelwit van 16 acties bij het kieshof TSE (Tribunal Superior Eleitoral).


Acht van deze acties worden gepromoveerd door de "Coligação Brasil Esperança" (Braziliaanse Coalitie van de Hoop): vijf door de PDT, twee door senator Soraya Thronicke (União Brasil), en eentje door ex-presidentskandidaat Ciro Gomes, naast de PDT.


Acties bij het kieshof kunnen ingediend worden door politieke partijen, coalities, partij federaties en kandidaten, tijdens de periode van de campagne. De intentie bestaat erin om feiten te onderzoeken die mogelijk invloed hebben op het resultaat van de verkiezingen. Bij een veroordeling kan de politicus in kwestie zijn mandaat verliezen en onverkiesbaar verklaard worden voor een periode van acht jaren.


Wat hangt Bolsonaro boven het hoofd?


Communicatiemiddelen: een van de acties gaat over het misbruiken van de politieke macht en het illegale gebruik van communicatiemiddelen tegen het electoraal systeem. Naast Bolsonaro wordt ook gemikt op zijn kandidaat vicepresident, (generaal) Walter Braga Netto, zijn zonen Flávio en Eduardo, en andere parlementairen.


Sociale programma's: in een andere acties wordt de illegale toekenning van financiële gunsten aangeklaagd tijdens de kiesperiode, hierbij gebruikmakend van de "overheidsmachine, met het duidelijke doel om hierdoor stemmen te winnen".


Ontmoetingen in het Palácio do Planalto: dit thema wordt geciteerd in een actie van de PDT en eentje van de coalitie. Het doelwit wordt gevormd door ontmoetingen in het regeringsgebouw en in de presidentiële residentie (Palácio da Alvorada) om stemmen te winnen in de 2de kiesronde. Volgens de aanklagers misbruikte Bolsonaro de infrastructuur van de publieke gebouwen om publiciteit te maken voor zijn aanhanders. Het gaat om ontmoetingen met gouverneurs Romeu Zema (MG), Cláudio Castro (RJ), Ibaneis Rocha (DF) en Ratinho Jr. (PR), ook de leiders van de deelstaten Roraima, Goiás, Acre, Mato Grosso, Rondônia en Amazonas werden ontvangen, alsmede een aantal parlementairen.


Lunch met artiesten en sertanejo zangers in het Alvorada paleis, o.m. Gustavo Lima, Leonardo, Chitãozinho, Fernando Zor, Zezé di Camargo en Marrone, bekende Brazilianen die bij hun publiek niet zelden openlijk de voorkeur voor Bolsonaro uitspraken.


Ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs, een actie die ingediend werd door de PDT, met het argument dat de samenkomst een manier was om de kandidatuur van Bolsonaro te bevoordelen.


Misbruik van de sociale media: de coalitie vraagt een onderzoek naar de profielen bij Twitter, YouTube en Telegram die verondersteld op een systematische manier nepnieuws verspreidden of nieuws uit de context haalden.


Lives in Brasília: de bekende live uitzendingen vormen ook een doelwit van een actie van de PDT. Volgens de partij gebruikte Bolsonaro de lokalen van beide publieke gebouwen om zijn kandidatuur te promoten.


Andere acties: de link tussen Bolsonaro en de rechtse zender Jovem Pan die beschuldigd wordt van de voorkeur te geven aan Bolsonaro via hun programma's, met de verspreiding van fake news tegen het electorale systeem en ministers van het STF en TSE, politieke tegenstrevers en mensen die aan hen gelinkt zijn. De zender wordt er ook van beschuldigd om gefinancierd te worden door de federale regering om publiciteit te maken. Jovem Pan heeft het over "censuur".


Verder gaat het om het overdreven lanceren van SMS berichtjes via gespecialiseerde bedrijven; de toespraak bij de opening van de 77ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die door Bolsonaro zou misbruikt zijn om zijn kandidatuur te promoten, de reis naar Groot Brittannië om aanwezig te zijn bij de begrafenis van Koningin Elizabeth 2, een evenement dat Bolsonaro gebruikte om een extra duwtje te geven aan zijn kandidatuur; de nationale feestdag waarbij de onafhankelijkheid van Brazilië gevierd wordt, misbruikt door Bolsonaro om zichzelf weer in het zonnetje te zetten.


Ondertussen zit de ex-president nog altijd in Florida, beweert dat hij volgende maand terugkeert maar dat valt nog af te wachten.


In een interview met de Wall Street Journal zei hij dat hij zichzelf ziet als "de nationale leider van rechts". Hij voegde eraan toe dat "er niemand anders is" om die rol op dit moment te vervullen.


Bolsonaro lijkt te gokken op het handhaven van het vacuüm dat tijdens de laatste politieke cyclus is ontstaan. Afhankelijk van het anti-PTisme maakte rechts plaats voor de harde methoden van de voormalige president. Het lawaai verleidde kiezers en zelfs alternatieve kandidaten binnen die groep, die geïnteresseerd waren om mee te liften op de populariteit van de kapitein.


De oud-president hoopt dit script in de oppositie te herhalen. In een interview met de Amerikaanse krant claimde Bolsonaro het bevel over een rechtse agenda tegen Lula. Hij zei dat hij zal samenwerken met wetgevers en gouverneurs die een pro-business agenda hebben, tegen verhoogde uitgaven, tegen abortus en voor het gebruik van wapens.


Het spreekt voor zich dat kostenbeheersing de kapitein nooit heeft geïnteresseerd. Afgezien daarvan bestaat het plan van de ex-president erin om sommige van de vlaggen waarop hij zijn stempel drukte, te mengen met die van het centrale platform van de oppositie.


Bolsonaro wedt erop dat het bolsonarisme in leven kan blijven als de belangrijkste politieke stroming van rechts, zelfs als de TSE hem onverkiesbaar zou verklaren. Hij zal zijn potentiëel als gewone kiesman, in staat om stemmen te ronselen voor de gemeentelijke verkiezingen in 2024, moeten aantonen.


Tegenstanders van de vroegere president zouden hem graag achter de tralies zien, maar dat is eerder onwaarschijnlijk. Ministers van de hoogste gerechtshoven (STF en TSE) lieten zich al uit in die zin en waarschuwen ervoor dat dit hem enkel in de rol zou duwen van een martelaar, hiermee zijn imago weer versterkend bij de bolsonaristen.


Foto: Isac Nóbrega/PR

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page