top of page
  • Observer

Bolsonaro wil natuurlijk hout exporteren

Madeira-Nativo

Ondernemers uit de houtsector dringen aan bij de regering om de verkoop van natuurlijk hout aan het buitenland toe te laten. Dit soort handel is vandaag verboden bij wet die zegt welke houtsoorten mogen geëxporteerd worden De milieuwetgeving bepaalt eucalyptus en pinus als de enige houtsoorten in hun natuurlijke vorm, t.t.z. vlak na het omzagen van de bomen, voor export. Hiervoor is enkel een toelating nodig door de deelstaten waar het hout gekapt wordt. Natuurlijke houtsoorten en boomstammen uit het oerwoud, mogen niet rechtstreeks verkocht worden aan andere landen.

Volgens de milieuwetten moet dergelijk hout eerst verwerkt worden in Brazilië tot een product, en daarna pas verkocht in het buitenland. Om de natuurlijke boomstammen te kunnen exporteren zal er eerst een forse wijziging moeten komen in die wet.

De huidige situatie

De Braziliaanse houthandel wordt historisch gekenmerkt door illegaliteit. Er zijn geen precieze cijfers beschikbaar over het aantal inbreuken en hun afmetingen, maar er wordt geschat dat 90% van het hout dat naar andere landen gaat, de vrucht is van illegale houtkap. Vooral de “Ipê” soort, door sommigen bestempeld als het “goud van het woud”, is erg in trek.

Voor zover Brazilië erin slaagt om de legale operaties in de houthandel te controleren, gaat er 90% van het gewonnen hout naar de binnenlandse markt voor verwerking. De overige 10% gaat naar het buitenland, de helft daarvan naar de Verenigde Staten, gevolgd door Europese landen.

Indien ingegaan wordt op de wens van de houthandelaars, dan wil Ibama (het instituut voor milieu dat niet weigerachtig staat tegenover het initiatief) enkel de extractie toestaan van bomen die deel uitmaken van de zogenaamde “planos de manejo”, bepaalde afgebakende regio’s van het woud die de regering in theorie beschermt, controleert en toelating verstrekt voor het winnen van elke kubieke meter hout. In de praktijk lukt dat allemaal niet zo goed, om het zacht uit te drukken.

Het woord van de president

President Jair Bolsonaro bevestigde vandaag nogmaals dat de regering een mogelijke export van het natuurlijk hout bestudeert: “Het is beter om die export op een wettelijke manier te laten verlopen, dan te blijven toezien hoe het hout op illegale wijze het land uitgaat”, zo zei hij tegen journalisten die hem, zoals gebruikelijk, stonden op te wachten in Rio de Janeiro, na een militair evenement. Hij voegde eraan toe dat het voorstel eerst moet goedgekeurd worden door het parlement: “Ricardo Salles (minister van milieu) zal mij hierover volgende week inlichten”.

Gevraagd naar de erg negatieve internationale repercussie over de ontbossing en branden in het Amazonegebied, gaf hij weer een prik in de richting van internationale partners en vorige regeringen: “Ten eerste, er is nu een nieuwe regering in Brazilië. Er is nu geen president meer die zijn hoofd buigt voor enkele Europese landen. Ten tweede was er een verraderlijke lastercampagne aan de gang om de Braziliaanse regering te treffen. Wij geven niet toe. Zij zouden wensen dat het percentage reservaten voor indianen optrekken van 14% naar 20%. Dat aanvaarden wij niet, en dus vonden zij een dergelijke campagne uit die niet slaagde. Alles werd weerlegd en de president die verantwoordelijk is voor die campagne, heeft zich terug getrokken”.

De Braziliaanse president kreeg bakken kritiek over zich heen van Europese regeringen over de verhoging van de cijfers van ontbossing, en voor het weigeren van internationale financiële hulp, zoals het Amazone Fonds, bedoeld om te helpen in de strijd voor het behoud van het regenwoud. Een van de doelwitten van Bolsonaro was de Franse president Emmanuel Macron: “Ik ben niet bezorgd voor het verlies van een geallieerde, ik wil Brazilië niet verliezen, begrijp je?” , zo klonk het.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Secom-MT

#EmmanuelMacron #RicardoSalles #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Ipê #Pinus #Ibama #Eucalyptus

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page