top of page
  • Observer

Bolsonaro wilde bijsluiter chloroquine aanpassen

cloroquina

Ex-zorgminister Luiz Henrique Mandetta zei tegen GloboNews dat president Bolsonaro altijd toenadering zocht tot professionals uit de medische wereld om zijn gelijk te halen. Hij vertelt dat hij, na een ministeriële bijeenkomst, naar een zaal werd geroepen waar hij werd opgewacht door een immunoloog en een anesthesist. Beiden waren in het bezit van een tekst die als basis moest dienen voor een nieuw presidentieel decreet, met name een wijziging in de bijsluiter van het omstreden geneesmiddel chloroquine.

Naast de twee artsen waren er ook diverse ministers aanwezig, alsmede Antonio Barras Torres, de chef van het controleorgaan Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária). Volgens Mandetta “schrok Torres zich een hoedje met het idee, en zei hij dat hij daarmee niet akkoord kon gaan”. Torres (foto hieronder) werd inmiddels zelf ook besmet door het coronavirus. Enkele weken geleden deed hij nog dapper mee met president Bolsonaro die een groep aanhangers begroette, handjes schudde en poseerde voor selfies, beiden zonder mondmasker.

antoniotorres

Mandetta: “Ik heb toen gewoon gezegd dat dit geen ernstige zaak was en dat ik er niet zou op ingaan, dat deze discussie moest gevoerd worden bij de nationale raad voor geneeskunde. Het is zinloos om een debat te voeren met iemand, zelfs een specialist op eender welk medisch vlak, en met de president van de republiek die geen arts is”.

Toen Mandetta minister van Gezondheid was, stond hij toe dat chloroquine gebruikt werd in ernstige gevallen van covid-19, maar dat hij de voorkeur gaf aan de wetenschap. Mandetta zegt ook dat het ganse chloroquine verhaal gestimuleerd werd door de Amerikaanse president Donald Trump die het medicijn beschouwt als “de oplossing voor de problemen”. Het was daarna dat Bolsonaro begon aan te dringen op het gebruik van het middel als remedie voor de ziekte.

Ondertussen liet Trump al weten dat hij overweegt om geen reizigers meer toe te laten tot de Verenigde Staten als ze uit Brazilië komen. Wat later werd die uitspraak herhaald door zijn vicepresident.

Minstens acht Braziliaanse deelstaten zijn niet van plan om het nieuwe protocol omtrent chloroquine toe te laten op hun gebied, waaronder São Paulo, Bahia, Pará en Rio Grande do Sul. Gouverneurs en sanitaire autoriteiten in de deelstaten argumenteren dat het nieuwe protocol geen wetenschappelijke ondersteuning kent, en dat er een reeks collaterale effecten mogelijk zijn.

In de praktijk laat het protocol, getekend door generaal Eduardo Pazuello (die geen geneesheer is, maar wel interim minister van Gezondheidszorg), toe dat dokters in de publieke gezondheidszorg het middel voorschrijven, meteen nadat de eerste symptomen opduiken: lopende neus, hoesten en hoofdpijn. De patiënt moet vooraf wel een document ondertekenen waarin staat dat hij het risico aanvaardt op eigen initiatief, risico’s als ernstige storingen in de functie van levensnoodzakelijke organen en zelfs overlijden.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Leopoldo Silva - Agência Senado
Marcelo Casal - Agência Brasil

#EduardoPazuello #BraziliëNieuwsOnline #AntonioBarraTorres #DonaldTrump #JairBolsonaro #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #GloboNews #COVID19 #Anvisa #Chloroquine

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page