top of page
  • Observer

Bolsonaro X Carnaval

Daniela-Mercury-Caetano-Vel

Indien het in de bedoeling ligt van president Bolsonaro om het carnaval in een slecht daglicht te stellen, dan is hij daar bij een deel van de bevolking in geslaagd, mét de hulp van enkele “foliões” (feestneuzen) die erin slaagden om de grenzen van het fatsoen zodanig te verleggen dat er van obsceniteiten kan gesproken worden, voor de ogen van het publiek. Het wansmakelijk schouwspel werd gefilmd (uiteraard: je kan je vandaag niet meer laten opvallen zonder dat er meteen iemand naar zijn smartphone grijpt), Bolsonaro kreeg het filmpje of een of andere manier in handen en plaatste het op Twitter met de commentaar: “Ik voel me niet op mijn gemak om dit te tonen, maar het publiek moet de waarheid kennen om te kunnen ingrijpen. Dit is wat vele Braziliaanse carnavalsblokken vandaag voorstellen. Geef uw commentaar en trek uw conclusies”.

Waarover gaat het?

In het filmpje is te zien hoe een man zijn eigen anus beroert, dansend bovenop een afdak van een taxi standplaats in de Rua Boa Vista, in het centrum van São Paulo. Nadien bukt hij zich en laat een andere man urineren op zijn kop. Wil u het filmpje met eigen ogen zien, bezoek dan het Twitter account van de president (indien het nog niet verwijderd werd). Er kwamen inmiddels al meer dan 33.000 commentaren, niet in het minst de plaatsing van het filmpje afkeurend, vooral verwijzend naar het feit dat ook kinderen toegang hebben tot Twitter. De opname kreeg inmiddels al meer dan een miljoen bezichtigingen.

De organisatie van het carnavalsblok in kwestie (Blocu) verdedigde zich en gaf een nota uit waarin gesteld wordt dat “zij niet verantwoordelijk zijn voor de acties van burgers op publieke plaatsen, en dat zij hun afkeuring uitspreken over het lasteren van de activiteiten van het blok die enkel tot doel hebben om de deelnemers te laten genieten van het carnaval en de muziek, voor het welzijn van allen. Er werd tijdens de optocht geen enkel probleem vastgesteld op het vlak van veiligheid of beledigingen”.

Bolsonaro X Carnaval

Naast de episode waarbij de reuzenpoppen van Bolsonaro en zijn echtgenote Michelle uitgejouwd werden in Olinda (Recife – Pernambuco) was er ook heibel in Belo Horizonte (Minas Gerais) waar de militaire politie ingreep tegen het blok “Tchanzinho Zona Norte” die tegen Bolsonaro wilden protesteren tijdens hun optocht.

Verder was er een soort privé krachtmeting tussen de president en de artiesten Caetano Veloso en Daniela Mercury (foto boven) die in hun muziekje “Proibido o Carnaval” de seksuele vrijheid en de vrijheid van mening verdedigden, naast enige ironie over de uitspraak van minister Damara Alves “Jongens dragen blauw, meisjes dragen roze“. Bolsonaro reageerde en gaf kritiek op twee beroemde artiesten (zonder de namen te noemen) die volgens hem denken dat de president een komaf wil maken met het carnaval: “De waarheid is anders: dit soort ‘artiesten’ zal niet meer kunnen genieten van de wet Rouanet” (een wet die toelages verleent – via een fiscale korting – een doorn in het oog van de regering Bolsonaro).

Bron

Foto: Twitter

#DamaraAlves #MinasGerais #DanielaMercury #SãoPaulo #Olinda #BraziliëNieuwsOnline #Twitter #BeloHorizonte #JairBolsonaro #Caetanoveloso #Rouanet

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page